De origine, rosiile sunt din America de Sud, dar in Europa au fost aduse de catre spanioli. In aceatsa pagina va prezint o rosie spaniola spectaculoasa atat ca nume cat si ca gust.
Mozkorra Aretxabaleta este o rosie gen beefsteak si care se cultiva de peste 60 de ani intr-o regiune muntoasa a Spaniei in jurul orasului Aretxabaletta. Putem zice ca este o varietate heirloom. Nu pun mana in foc, dar se zice ca in limba basca numele ar insemna ‘Betiva din Aretxabaletta’. Daca asa o fi, nu-mi pot da seama de ce. Poate din cauza culorii care aduce cu obrazul unuia atins binisor de bautura. Sau cine stie ce legaturi s-or face pe la ei.
Este o varietate cu crestere nedeterminata si maturitate de sezon. Fructul este de culoare purpuriu-rozalie cu o pielita subtire si seminte in numar redus. Miezul este dens suculent cu un gust dulce echilibrat. La mine greutatea a oscilat in jurul a 300-350 gr, cu cateva exemplare mai mari, peste 400g. Forma rotunda, usor turtita.
N-am avut anul acesta mai mult decat doua fire, dar cred ca soiul este excelent pentru prelucrare sub forma de paste, bulioane si alte chestii. In salate le-am putut aprecia si sa stiti ca merita banii, sun un lucru deosebit
Planta are un regim de inaltime de peste 1,5m si o tufa viguroasa. Frunza normala. Productivitatea buna. Rezistenta la boli buna.
Daca este n mod traditional cultivatat intr-o regiune muntoasa, probabil ca merge bine si la noi in zonele cu relief si clima asemanatoare