Despre Zarca nu stiu prea multe. In sursele romanesti n-am gasit-o nicaieri mentionata. Ca rosie, cel putin, pentru ca daca faceti o cautare veti afla ca Zarca este o inchisoare sau o parte a unei inchisori. Daca este vreo legatura intre aceasta rosie si locul cu pricina, n-am de unde sa stiu, desi se poate ca locatarii ocazionali sa o fi cultivat-o candva in acel spatiu inchis. Deasemenea, mai e posibil ca Zarca sa fie numele unei persoane. Ar mai fi varianta ca Zarca sa fie o localitate din Romania, dar nu am gasit-o, desi nu este exclus ca ea sa fi existat candva si sa fi disparut ulterior. Oricum, problema ramane deschisa si orice informatie suplimentara ar fi un nepretuit ajutor.
Pana una-alta, toate informatiile despre acest soi au ca sursa fie gradina mea, fie experienta a altor 2-3 gradinari care l-au cultivat.
Zarca este o rosie cu maturitate timpurie si crestere nedeterminata. Daca ar fi sa citez o doamna care a avut-o in gradina, ar trebui sa spun ca fructele apar devreme si nu dispar pana cand gerul le termina. Rosiile sunt de marime mica spre medie, 80 – 100g in gradina mea, de culoare rosie si forma rotunda. Fructele se dezvolta grupate in ciorchini de cate 6-8 exemplare. Miezul rosiei are 2-3 cavitati in care semintele se dezvolta inconjurate de un gel de culoare usor verzuie. Gustul este bunicel, ba chiar neasteptat de bun, apreciat ca ‘outstanding flavor’ de catre doamna despre care va povesteam mai sus. Iar un prieten gradinar din Anglia imi spune ca au un ‘gust savuros’, putin picant datorita unei usoare aciditati, aciditate care scade insa pe masura ce rosia se coace. Prin urmare, este de parere Mike, n-ar trebui lasate sa se coaca prea tare de catre cei care iubesc rosiile cu gust acid (acrisor). Dimpotriva, daca se doreste o rosie mai dulce, atunci ar trebui lasata sa se maturizeze mai bine. La cateva zile dupa remarca lui Mike, am mai primit o confirmare ca rosia Zarca, bine coapta are un gust spre dulce. Deci, dulce sa fie, tot asa zic si eu.
Productivitatea este excelenta. Am doua confirmari in sensul acesta, iar doamna care sper sa nu fie atacata de sughituri, pretinde ca numarul mare de fructe pe care Zarca le ‘pompeaza’ este de-a dreptul ‘obscen’. In plus, soiul este foarte rezistent la boli, pete si crapaturi.
Tufa dezvoltata este de marime mica, aproximativ 80cm, dar destul de viguroasa. Frunza este obisnuita
In concluzie, o rosie buna, cuminte, harnica, excelenta pentru pregatit salatele de zi cu zi, dar nu numai. Gustul dulceag si consistenta miezului o recomanda si pentru o pasta buna. De productivitate, nu mai vorbim, e super
Pingback: Recoltat de seminte | Rosii din Gradina
Pingback: Seminte chinezesti cu surprize | Rosii din Gradina
Bună seara! Am scris un mesaj săptămâna trecută la “contact us”, le-aţi primit?
V-am trimis un mesaj
Aveţi dreptate, cuvântul maghiar “zárka” (se pronunţă zarca) înseamnă carceră, celulă.
Sau mai poate fi o variantă: dacă n-ar fi zarca, ci zarda, atunci iarăşi ar avea un înţeles, fiindcă zarda româneşte înseamnă mănăstire. Poate că acest soi de roşii a fost cultivat de călugări/călugăriţe.
Cresc frumos răsadurile, abia aştept să pot să pun afară :). Din păcate ieri ningea pe la noi. Toate cele bune, domnule Valerian!
Multumesc pentru informatii. Daca numele este de origine maghiara, atunci mai mult ca sigur ca varietatea Zarca este din Ardeal. Interesanta si presupunerea de a fi provenita dintr-o manastire, dar mi se pare mai greu de crezut ca numele a fost schimbat din Zarda in Zarca.
Buletinul meteo nu da vesti prea bune pentru zona dvs. Dar sper sa va descurcati. Un sezon bun si rosii gustoase.