Am primit semintele astea anul trecut in urma unui schimb cu Andrei din Ceparii Argesului. Comuna este situata intr-o zona muntoasa si are in componenta vreo 6 sate dintre care doua se numesc Ceparii Pamanteni si Ceparii Ungureni. Andrei este din Ceparii Pamanteni, sat care se presupune a fi o localitate cu vechi traditii locale, adica ‘pamanteana’. Despre Ceparii Ungureni se spune ca s-ar fi format cu locuitori ardeleni (ungureni) care au trecut muntii in Tara Romaneasca. De unde au rosiile numele de Ungurene? Simplu, una din surorile lui Andrei s-a maritat in Ceparii Ungureni si a plecat acasa la barbat. De la acesta, acum vreo 10 ani, Andrei a primit primele seminte pe care le-a cultivat si pastrat an de an. Se numesc ungurene pentru ca sunt din satul ungurenilor.
Ungurenele de Cepari sunt un soi de tomate cu crestere nedeterminata si maturitate medie. Cu alte cuvinte, ele se coc in plin sezon si fructifica pana cand cade bruma. Fructul este de culoare rosie inchisa spre indigo, de forma globulara usor turtita, cu umerii putin incretiti in zona depresiunii pedunculare. Eu socot ca este o rosie de gabarit mare. La mine in gradina au fost si mari si mici, dar cele mari au fost mai toate in jurul a 500gr. Fructul da impresia unei alcatuiri solide. Miezul este de culoare rosie, foarte ferm, carnos, cu alveolele bine conturate. Semintele sunt in numar normal si inconjurate de un gel de culoare rozalie.
Gustul este bun, de rosie traditionala, fara asprimi. Dupa parerea mea este o rosie buna la toate. Daca o ai in gradina faci din ea tot ce ai nevoie.
Tufa este puternica, viguroasa, cam de 1,5m inaltime, cu frunza normala. Nu cere o atentie speciala. Are o rezistenta normala la boli si agresiunea mediului