Spitze – o rosie de top

Aceasta rosie este cunoscuta sub doua nume foarte apropiate Spitz si Spitze. Un amic de-al meu care stie germana, mi-a explicat ca este doar o diferenta simpla. Nu mai stiu care dntre cele doua nume este articulat si care nu, in rest este voba despre acelasi lucru. Tradus, numele inseamna ‘vârf’ si sugereaza forma ascutita a acestei tomate.
seminte de rosii
Bine, bine, o sa-mi ziceti, dar daca e o rosie romaneasca, de ce are nume nemtesc? Raspunsul, ca si in alte situatii asemanatoare, e simplu: Spitze este o rosie specifica comunitatii germane din Romania interbelica. Ea era curent cultivata in zona Ardealului locuita in special de catre sasi. Odata cu terminarea ultimului razboi mondial, multi dingtre acesti etnici au ales sa se mute in Germania si au luat cu ei si semintele acestui soi de rosii. Desi dupa 1945-47, soiul acesta a fost cultivat in special in Germania, ea a ramas cunoscuta ca o rosie romaneasca, mai bine zis ca originara din Romania.
seminte de rosii
Intrand mai adanc in decriere, putem spune ca sunt plante cu o creștere nedeterminata si o maturitate medie de sezon. Fructele sunt de culoare roșie, de marime mare, cu formă alungita (8-10 cm lungime), conica, de cele mai multe ori ușor curbata. Au un gust dulce, usor aromat, aromat, specific. Fructele zemoase, cu o pulpa foarte consistenta, cu seminte destul de putine, face ca acest soi sa fie excelent pentru prepararea de paste si bulioane. Dar nici o salata nu este de lepadat, are un gust si o aroma de exceptie.

Talia plantei este medie spre mare si are o tufa viguroasa care necesita tutore (arac) Productivitate medie. Frunzele au o usoara sensibilitate la mana, dar nu e un prilej de mare ingrijorareseminyte de rosii

Comments are closed.