Gradinaresele sunt surori bune cu M&B, adica ele sunt originare din acelasi loc. Lor le-am pastrat numele asa cum le-a fost dat, pentru ca sunt considerate de cei care le cultiva, ca niste gradinarese cuminti si harnice, care isi fac treaba in liniste. Nu m-ar fi dus mintea niciodata la un astfel de nume care sa sintetizeze tot ce trebuie spus in doar un singur cuvant.
Gradinaresele sunt un soi de rosii romanesc cu crestere nedeterminata. Asta inseamna ca produc fructe in mod regulat, pe mai multe etaje, pe tot parcursul sezonului. Incep sa se coaca in plin sezon, adica au o maturitate medie. Sigur ca paturitatea asta e functie de data de plantare. Una este sa le pui in aprilie si alta e sa le pui im mai. Una peste alta insa, cam in doua luni trebuie sa-ti pregatesti traista, ca ai ce baga inauntru. Fructul este mare, de culoare rosie, neted, de forma rotunda globulara usor lobat(cret). Pulpa este zemoasa si cu seminte in umar normal. Gradinaresele au un gust foarte bun, de roaie adevarata. Merg la consum zilnic, la conserve si cred ca si in piata atrag privirile cumparatorilor.
Planta are o talie medie spre inalta, cu tufa bogata care necesita sprijin. Productivitate peste medie. Frunza normala. Nu necesita ingrijire sau atentie speciala. Rezistenta la boli normala.
- Nume: Gradinarese
- Maturitate: medie, in sezon
- Crestere: nedeterminata
- Frunza tip: normala
- Culoare fruct: rosie
- Forma fruct: beefsteak
- Marime fruct: mare, 350+
- Tara: Romania