Bogdana

Rosia aceasta o am de la Nepotu’, care a adus-o din fosta Iugoslavie acum mai bine de 20 de ani. De atunci, el o creste in gradina lui din apropierea Severinului. Cu harnicie si dragoste. Ai lui stiu povestea acestor seminte de rosii si o respecta.
seminte de rosii
Bogdana, rosia despre care discutam, are o crestere nedeterminata si o maturitate medie, adica se coace in plin sezon.

Fructul este de culoare rosie inspre roz, in forma de inima, foarte usor incretit cateodata langa cotor. Este o rosie mare, de gabarit, se simte grea atunci cand o tii in mana din cauza miezului dens si plin de seva. Putine seminte, adica numai buna de facut pasta si alte chestiunu din astea. Are si gust bun, echilibrat, nici dulce, nici acru.

Tufa creste inalta 1,5 – 1,7m compacta si viguroasa. Are nevoie de sustinere buna pentru ca produce fructe mari. Si produce binisor. Frunza este normala.

Rezistenta la boli este buna, rosia aceasta simtindu-se bine cu tratamentul minimal pe care il ofer eu in gradina.
seminte de rosii romanesti
Ca orice rosie din categoria ‘inina’ trebuie culeasa atunci cand trebuie, adica atunci cand nu este prea copata. Altfel se inmoaie si-si pierde din calitati si frumusete.

Desi adusa de peste Dunare, Bogdana este o rosie romaneasca datorita dragostei cu care a crescut-o Nepotu’ mai bine de 20 de ani.

4 Raspunsuri la Bogdana

  1. Pingback: Seminte de rosii din dragoste | Rosii din Gradina

  2. Pingback: In gradina, printre buturoage | Rosii din Gradina

  3. Pingback: Noapte la vie cu seminte de rosii in cutie | Rosii din Gradina

  4. Pingback: Cu gandul la seminte de rosii pentru la anul | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.