Matina, nemtoaica cea harnica

Matina, o rosie harnica si cuminte, o nemtoaica adevarata care se scoala de dimineata si trebaluieste toata ziua. Un gradinar spunea ca daca ar fi obligat sa cultive doar o singura rosie timpurie, aceasta ar fi cu siguranta Matina. Poate primi cineva un compliment mai mare?
seminte de rosii
Matina este o rosie timpurie, capabila sa ofere fructe in deplina maturitate dupa numai 50-60 de zile de la transplantare. Desi este timpurie, ea produce intreg sezonul (nedeterminata). Cand ajunge la maturitate, fructul este rosu intens, de forma rotunda, de marime mica, apropiata unei mingi de golf, cantarind 80-90gr. avand o cantitate normala de seminte. Rosiile matina au un gust aparte, de un dulce suav, condimentat discret cu doar un pic de aciditate. Aceasta aroma se simte cel mai bine in salate, desi Matina este o rosie buna la orice.

Matina are frunza de tip cartof. Avand o viata lunga si o crestere nedeterminata, dezvolta o tufa inalta, viguroasa, care necesita suport (sustinere). Produce la fel de bine in spatii deschise ca si in solarii. Este mentionata in cartea “100 de soiuri recomandate gradinarilor americani”.
seminte de rosii
Productivitatea este buna, fructele se pastreaza bine cateva zile, sunt rezistente la crapare si transport

Rezistenta normala fata de boli si bacterii. O rosie usor de crescut si ingrijit.

Originara din Germania, unde mai este cunoascuta sub numele Tamina.

1 Raspuns la Matina, nemtoaica cea harnica

  1. Pingback: Primele seminte de rosii pe 2013 | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.