Vom vorbi aici despre o rosie interesanta din mai toate punctele de vedere. De origine este din Italia, din zona Florentei, oras care este cel mai mare din Toscana, cunoscut si recunoscut pentru istoria si importanta sa in Evul Mediu si in Renastere. Florenta a fost locul de nastere sau de domiciliu a numeroase personalitati istorice marcante, cum ar fi: Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Amerigo Vespucci, Botticelli, Machiavelli, Michelangelo, Donatello, Galileo Galilei si inca multi altii.
Dar si ceilalti care nu se pricepeau la arte sau alte lucruri mai deosebite n-au stat cu bratele incrucisate, ci au pus mana pe sape si lopeti si ne-au lasat o mostenire la fel de celebra, rosia Costoluto Fiorentino.
Costoluto Fiorentino este o rosie cu crestere nedeterminata si maturitate medie, chiar un pic semitimpurie. Cand se coace este de culoare rosie, forma plata, destul de bine incretita (in italiana costoluto ar trebui sa insemne ‘ca o coasta’), miez bine format, suculent si cu o aroma deosebita ca de rosie traditionala. Ca marime, o putem incadra in categoria medie-mare, fructele fiind in medie cam de 200g.
Tufa este destul de viguroasa, nu prea inalta, cam 1 – 1,2m, cu frunze normale. Se descurca bine in zone calduroase sau mai reci. Ingrijita bine intra pe rod destul de repede. Rezista bine la boli si agresivitatea mediului.
Este considerata o rosie buna la toate, fiind foarte apreciata in mancarile gatite, dar poate fi folosita si pentru conserve. Productia este excelenta, iar fructele se pastreaza destul de bine in timp