Cuore Albenga

Cuore, adica inima. In lumea tomatelor este recunoscuta varietatea inima de bou sau cuore di bue, coeur de boeuf, oxheart, samd. Inima de bou este o rosie deopotriva foarte raspandita si indragita. As putea spune fara sa gresesc prea mult ca fiecare tara, provincie, zona, are inima ei de bou specifica.
seminte de rosii
Cuore di Bue Albenga este o astfel de rosie originara din provincia Italiana Savone, zona Liguria, orasul Albenga, oras la fel de cunoscut ca port la Mediterana cat si ca loc de origine al acestei rosii. Se mai cunosc inca doua varietati Cuneo Giant Pear si Piriform, ambele originare tot din Liguria (Cuneo este un oras situat la cativa kilometri departare de Albenga). Unii spun ca cele trei varietati sunt de fapt identice. Altii, dimpotriva, sustin ca sunt diferite.

Asa cum va spuneam, fiecare zona are o rosie tip inima de bou specifica si n-avem altceva de facut decat sa dam dreptate si unora si altora

Cuore di Bue Albenga, sau mai pe scurt Cuore Albenga, este o rosie cu crestere nedeterminata si maturitate medie, de mijloc de sezon. Fructul considerat a fi in forma de inima seamana mai mult cu o para si prezinta incretituri verticale pe toata suprafata sa. seminte de rosiiMarimea este mare, fiind amintite si greutati de 1 kilogram, dar la mine in gradina maxima a atarnat 225grame. Culoarea este rosie, desi unii o definesc rosie-portocalie. Miezul este dens, cu o pulpa carnoasa bine formata si un gust dulceag. Semintele au cavitati bine conturate si nu sunt foarte numeroase. Productivitatea este peste medie. As putea spune ca aceasta Cuore Albenga este o rosie buna pentru gatitul cotidian sau salate, dar nici pasta obtinuta nu este de proasta calitate. Una peste alta, o rosie buna la toate si care te scoate din orice incurcatura

Tufa este viguroasa si foarte inalta, depasind frecvent inaltimea de 2m, din care cauza necesita o buna sustinere (sprijin). Frunza este normala si tot normala rezistenta la boli, desi unii sunt de parere ca ar merge mai bine in spatii inchise decat in aer liber.

4 Raspunsuri la Cuore Albenga

  1. Pingback: Recoltat de seminte | Rosii din Gradina

  2. Pingback: Din nou despre ploaie | Rosii din Gradina

  3. adrian-petru says:

    Aduce bine cu roșiile pe care le cultiv eu ,deși nu sunt sigur .Roșiile de la mine au caracteristici care corespund descrierii tale dar și unele trăsături de la Belmonte se regăsesc în soiul ăsta pe care l-am adus de la soacra mea,cu câțiva ani în urmă.Oricum,afară au avut un randament mult mai scăzut,cam 50%.Pot spune,cu siguranță,că în solar se dezvoltă deosebit de bine și produc fără măsură.Am avut plante care au rodit și peste 15 kilograme.Nici pomul de Crăciun nu se poate compara cu abundența rodului de pe un fir de roșie.Rodnicia întruchipată.dar nu iubesc multă apă ci,mai degrabă,compost acid de găinaț de găină.Fără frică,nu le arde rădăcinile,chiar le priește.
    În solar e musai nevoie de folie anticondens pentru că nu le place să se ude pe frunze,deși în perioada de inflorescență au nevoie să fie spryate cu un biostimulator,eu am folosit unul din comerț – Bionat, cu extras din frunze de roșii și a funcționat bine.

  4. Pingback: In gradina se face loc pentru seminte de rosii | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.