Florin a’ lu’ Gaita, din Secuiul Doljului zice bine ca rosia asta are ‘aspect si exterior, si interior’. Are tot ce vrei, e frumoasa la privit si buna la mancat. Pai, nu degeaba a botezat-o el, Domneasca.
Domeasca de Secui este un soi de rosii cu crestere nedeterminata si coacere in sezon, adica tocmai cand sunt rosiile in puterea lor. Fructul este de culoare rosie, cu piele fina, care crapa atunci cand se mautiurizeaza prea mult. Forma este usor turtita, cu umerii incretiti si o mica adancitura pedunculara. Miezul este rosu, cu alveole bine conturate, dens si zemos.
Caracteristic acestei rosii este faptul ca are putine seminte relativ la gabaritul ei. Si pentru ca a venit vorba, este o rosie mare, care atinge usor jumatatea de kilogram daca primeste o ingrijire adecvata.
Este buna la toate. Are gust bun si merge la gatit sau salate. E buna si la bulioane pentru ca nu are multe seminte. In orice caz, orice faci din ea, poti sa stai in fata, nu te faci de ras.
Tufa creste inalta si viguroasa, peste 1,5m. Frunza este normala si mare, carnoasa. Un pic de atentie la copilire, in rest nu este prea pretentioasa