Huțane

Am mai spus cu alte ocazii ca m-am decis sa leg, in masura posibilului si al acceptului, numele soiurilor de rosii cu cel al persoanelor care le-au pastrat si ingrijit astfel incat ele sa ajunga pana la noi. Cred ca acesti oameni merita un pic de recunostinta pentru efortul lor admirabil. Conform acestui principiu, am ‘botezat’ acest soi Huțane, dupa numele celui care, asa cum marturisea, a cumparat de la o batranica cu multi ani in urma cateva kilograme de rosii, s-a indragostit de ele si de gustul lor, si de atunci le cultiva permanent in gradina sa. Prin amabilitatea si generozitatea domniei sale am primit niste seminte de rosii si astfel m-am indragostit si eu de ele.seminte de rosii

Huțanele, sunt un soi de rosii cu crestere nedeterminata si o maturitate semi-tarzie. Fructul este de culoare rosie, are forma de inima de bou, o suprafata neteda si este de marime mare. Pulpa este densa si zemoasa, iar dupa semintele acestei rosii trebuie sa cauti un pic. Prin urmare sunt numai bune de paste si bulioane. Dar au si un gust excelent, bine echilibrat, care le face bune si pentru consum zilnic, in special in salate.
seminte de rosii
Tufa este de inaltime mijlocie, in jur de 1,5m, destul de viguroasa. Planta este productiva, peste medie. Cantitatea de fructe pe planta justifica necesitatea unui sprijin (arac, spalier) bun. Nu necesita ingrijire si atentie speciala, iar fata de boli are o rezistenta normala.

In ciuda faptului ca este mai tarzie decat altele (asa cum sunt de regula inimile de bou), este o rosie care iti rasplateste asteptarea. Merita sa o ai.

Comments are closed.