Delano

Veti intalni mai multe descrieri ale acestei tomate. Unii o considera o tomata verde-verde, fara alte incursiuni de culoare. Altii, din contra, o considera spre purpuriu cu umeri putenic colorati in verde. Mai toti sunt de acord ca produce fructe de gabarit mare, cu exceptia unuia singur care o prezinta ca fiind de tip cherry.
seminte de rosii
La mine in gradina, gabaritul a fost bun, iar culoarea s-a situat undeva la mijlocul aprecierilor, adica predominant verde, dar brazdata de vine rosiatice. Poate ca este o problema de coacere, in sensul ca rosul incepe sa invadeze fructul pe masura ce el se maturizeaza. De fapt, aceasta este principala problema a tomatelor verzi: nu stii cand sunt bine coapte ca sa le culegi. La mine a fost si faptul ca aceasta varietate a ajuns mai tarziu in gradina, in a doua saptamana de iunie, si nu a avut timp suficient ca sa arate tot ce poate. Cred ca am cules fructele un pic cam devreme, dar mi-a fost frica sa le mai las, pentru ca urma o perioada rece de timp. Inclin totusi sa cred, ca functie de expunerea solara si faza de maturitate, culoarea principala poate sa fie rosiatica. Dar pana una-alta, sa ne prefacem ca este verde.
seminte de rosii
Delano este o tomata cu crestere nedeterminata si coacere medie, de sezon. Fructul este de forma beefsteak, incretit in zona umerilor, de culoare verde, brazdat de vine rosietice mai ales in partea de jos, dar nu numai acolo. Miezul este verde-galben, gelul verde, semintele bine aranjate in spatiile specifice. Gustul este dulceag, asa cum sunt mai toate tomatele verzi. Si la acest capitol, cred ca se pot constata imbunatatiri in functie de gradul de coacere. Gabaritul maricel, la mine au ajuns peste 200g, dar cred ca puse la timp si ingrijite, ajung mai bine.

Tufa este inalta (in jurul a 2m), viguroasa si cu frunza normala. Productivitate buna spre foarte buna. Eu nu cred sa apuc sa constat, dar se mentioneaza ca productia este foarte ritmica, la intervale cam regulate. Asestea fiind spuse, se vede ca necesitatea unui sprijun bun se impune.

Rezistenta la boli si agresiunea mediului a fost normala. Cred ca nu-i prea place caldura multa si ca o plasa de umbrire i-ar face multa placere.

Potrivita in special pentru consum in stare proaspata.

Comments are closed.