Italian Tree

Este o rosie interesanta si desi se chiama Italian tree este considerata ca fiind originara din Statele Unite. Mai des este cunoscuta sub numele Climbing Trip L Crop, dar mie imi place cum suna ‘Italian’ si pentru ca sub numele acesta am primit semintele, respect intrutotul vointa expeditorului.

Acuma sa nu va inchipuiti ca este un copac, un pom in adevaratul sens al cuvantului. Italian tree este de fapt o planta cataratoare precum vita-de-vie, fasolea si altele. Rosiile acestea cresc inalte si daca li se ofera un sistem de sprijin adecvat, ele pot fi conduse (precum bolta de vie) sub forma unui pom sau conform altei imaginatii. Sigur ca Italian tree poate face deliciul unei gradini, numai ca, pentru a se dezvolta asa cum trebuie, are nevoie de un loc cu mult soare. De fapt, are nevoie de un loc care sa-i asigure minim 10 ore de lumina directa pe zi si nu de un soare arzator. Pe la noi ar trebui protejata cu o plasa. La mine in gradina cred ca a avut cam 8 ore de lumina directa, a suferit si de caldura, motiv pentru care a crescut cam de 1,85m inalta. Din cate am citit, s-a intamplat la fel si la case mai mari.
seminte de rosii
Italian tree este cu crestere nedeterminata si maturitate tarzie. Fructele sunt rosii-roz, in forma turtita (beefsteak) uneori destul de incretita (lobata). Miezul este rosu cu seminte putine. Probabil ca este buna pentru sosuri si paste, motiv pentru care a primit numele de ‘Italian’. Are un gust bun, care bate usor inspre dulceag. Gabaritul este mediu spre mare, fiind mentionate si fructe in greutate de 4-500g, chiar si de 900. Productivitatea pare a fi buna, dar foarte dependenta de conditiile asigurate. Adica lumina, apa, nutritie, etc Asa poate creste pana la 5-6 metri lungime producand mai multe etaje de fructe grupate cate 2-4 pe ciorchine.
seminte de rosii
Tufa poate creste inalta si are nevoie de sprijin in consecinta. Frunza este normala desi multi afirma ca ar fi tip cartof. La mine a avut o rezistenta buna fata de boli.

Una peste alta, o rosie mai pretentioasa, dar foarte speciala, care poate atrage privirile asupra unei gradini. Dar si gustul poate fi un motiv pentru care poate fi dorita.

Comments are closed.