LehrerTomate

In traducere inseamna ‘Rosia invatatorului’. Istoria ei o localizeaza in Italia de nord, zona care a fost mult timp sub dominatie austriaca. De aici si numele ei nemtesc.
seminte de rosii
Este o rosie rara dintr-un motiv foarte simplu: are putine seminte. Dar din momentul in care ai pus-o in gradina pentru prima oara, nu te mai poti desparti de ea. Anul acesta m-a incantat. Crestea mare si frumoasa. Pana intr-o zi cand au pornit ploile. Ploile si vantul. Dupa potop am gasit cele mai mari rosii crapate si cazute pe pamant. Cred ca vreo doua erau peste o jumatate de kilogram. Apucasem sa culeg una de 425 de grame, cea din poza. Am avut totusi un pic de noroc, altfel va vorbeam in nestiinta de cauza.

M-am impacat cu gandul ca mai erau doua etaje, dar la vremea lor s-a pus o alta vijelie. Acum au mai ramas unele mai mici, dar cu ele n-are rost sa ma laud. Dar de acum inainte le voi avea permanent in gradina si sper ca la anul voi avea ce sa va arat.
seminte de rosii

Rosia domnului invatator este cu crestere nedeterminata si coacere tarzie, peste 80 de zile. Daca are un fruct mare, are si nevoie de timp ca sa-l produca. Astepti dupa ea trei luni, dar merita. Fructul este mare, peste 300 de grame, putand ajunge chiar in apropierea kilogramului. Este de tip beefsteak, turtit si cu usoare incretituri in zona umerilor. Miezul este carnos si cu seminte putine. Gustul este unul fin, foarte echilbrat, nici dulce, nici acid. Experienta nu-mi permite sa afirm, dar cartea spune ca productivitatea este importanta, o ingrijire buna putand da cam 4kg de rosii pe planta. Va dati seama, 6-8 bucati ca lumea.

Tufa este viguroasa, cam la 2m de inalta. Frunza este normala. Rezistenta la boli normala. Ii trebuie un arac serios si noroc de vreme buna.

5 Raspunsuri la LehrerTomate

  1. Pingback: Seminte de bucurie | Rosii din Gradina

  2. Pingback: Ce e mult, e excesiv … | Rosii din Gradina

  3. Pingback: Un colos ascuns intre seminte | Rosii din Gradina

  4. Pingback: Recoltat de seminte | Rosii din Gradina

  5. Pingback: Gradina nu a intrat in recesiune | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.