Rosia asta a ajuns in gradina mea prin amabilitatea unui gradinar din Serbia. Ne-am intalnit pe Facebook. Lui ii plac cainii si multe alte lucruri frumoase pe care le are in gospodaria si curtea sa. E si un om priceput si plin de dedicatie. Oricum, se pare ca tot ce iese din mana lui se cunoaste.
Nu prea am inteles bine de unde are el rosia asta. Se pare ca de la o prietena sau o ruda. In orice caz, in gradina lui are ceva vechime si este asezata la loc de cinste. Si numele este un pic ciudat, un amestec de engleza (red) si cultura sârbeasca (Jabucar pare sa fie măr, iar Lipolist ceva foarte particular). Dar n-are importanta. Oricum s-ar numi este un soi deosebit, o rosie plina de personalitate.
Lipolist-ul lui Milovan este un soi cu crestere nedeterminata si maturitate in plin sezon (medie). Cand fructul este copt pe deplin, este de culoare rosie, cam turtita (beefsteak), desi produce si forme lobate, de marime medie spre mare. La mine in gradina, cele mai mari s-au apropiat de 500g. Milovan zice ca ating kila cu usurinta.
Miezul este rosu la culoare, dens, bine format, cu alveole bine de3scrise si seminte in numar mediu. Gustul este foarte bun, bun de tot, bine echilibrat intre dulce si acid. Este buna pentru consum zilnic, dar si pentru conserve.
O rosie buna la toate, foarte productiva. Tufa creste viguroasa, ajungand pe la 1,5 – 1,6m inaltime si are nevoie de sprijin pentru ca sustine fructe mari. Frunza este normala. Nu are sensibilitati deosebite fata de anume boli sau factori de mediu.La mine in gradina a mers excelent intr-un an plin de agresiuni ale mediului