Işalniţa cu cute

Aflata la 13 km de Craiova, comuna Işalniţa este cunoscuta de zeci de ani ca patria legumelor si zarzavaturilor. Harnici si intreprinzatopri, oamenii de aici au asaltat din totdeauna pietele Craiovei si nu numai, iar mujsterii stiu ca Işalniţa este o garantie a lucrurilor bune si nu stau prea mult pe ganduri.
seminte de rosii
Un astfel de lucru bun este Işalniţa cu cute, o rosie cu crestere nedeterminata si maturizare in plin sezon. Cand este copt bine, fructul acestei tomate este de culoare rosie, cam turtit, cu o depresiune pedunculara (adica in jurul coditei) bine evidentiata si umeri destul de bine cutati si incretiti. De aici si numele. Ca marime, aceste rosii intra in ‘grupa mare’ fara niciun dubiu. La mine in gradina am obtinut exemplare de 774gr si 682gr, dar sunt convins ca se poate mai bine. Cel putin asa am vazut eu in gradinile din Işalniţa. Miezul este dens, se simte greu numai din privire. Alveolele sunt bine conturate, semintele sunt putine. Gustul este foarte placut, de rosie tradaitionala. Productivitate buna, nu multe fructe, dar alea care sunt, sunt mari si frumoase.
seminte de rosii
Tufa creste viguroasa, atingand inaltimea de 1,4 – 1,5 m. Necesita sprijin care sa sustina greutatea fructelor. Frunza este normala. Rezista bine la boli si agresiunea mediului.

O rosie buna la toate. Semintele putine o recomanda pentru paste si bulioane. Dar si pentru consum zilnic este foarte potrivita. In salate, cel putin, este de-a dreptul grozava.

Comments are closed.