Mashenka este un nume rusesc de alint derivat de la Maria. Adica un fel de Mariuta de pe la noi. Daca numele este rusesc, atunci e clar ca si rosia este tot de prin partile acelea.
Mashenka este o tomata cu crestere nedeterminata si maturizare (coacere) in plin sezon. Fructele sunt de culoare rosie, au in general forma rotunda turtita usor in partea de langa cotor, din care cauza par a fi uneori in forma de inima. Ca sa fiu corect, la mine majoritatea fructelor au fost de genul turtit (beefsteak), dar au existat si destule cu alura de inima. Gabaritul rosiei nu este impresionant. Desi in unele locuri se mentioneaza ca pot atinge 400gr, eu am obtinut majoritatea rosiilor in intervalul 120-200gr. Au fost si cateva exceptii, nu multe, dar situate in special sub aceste numere. Ceea ce impresioneaza insa, este productivitatea. Mashenka este o adevarata masina de produs rosii. Planta inaltuta de peste 1,80m, produce 7-9 etaje de fructe grupate cate 3-5 pe ciorchine.
Miezul este bine conturat, dens si zemos. Dupa dispunerea semintelor ar fi o ‘slicer’, adica mai potrivita pentru feliere (salate, sandwichuri), dar consistenta miezului ma face sa cred ca si pentru conserve este o buna alegere. Deasemenea, gustul lipsit de aciditate, este o alta caracteristica pozitiva.
Spuneam ca tufa creste inalta. Frunza este normala. Inaltimea si productivitatea sugereaza ca trebuie un arac bun la sustinere. Rezista bine la boli si agresiunea mediului. La mine a primit acelasi tratament ca si celelalte si era mereu printre cele mai ‘fresh’ plante.
Deci, o rosie buna la toate. Daca nu doriti musai o rosie mare, atunci Mashenka poate fi solutia nimerita pentru a sustine gospodaria.