Hoştezene de Cluj

Varietatea aceasta isi are originea in judetul Cluj, fiind un soi vechi pastrat din generatie in generatie de catre renumiti gradinari hoştezeni. Hostezenele sunt un soi rosii de familie, un heirloom cum ar zice emglezu’. Eu le am de la sotii Istvan şi Eniko Butyka, o familie care cultiva cu drag si respect acest soi de multi, multi ani.
hostezane_2016_08_28-1
Hostezenele sunt un soi de rosii cu crestere nedeterminata si maturitate medie, de sezon. Ajunse la maturitate, fructele sunt de culoare rosie intensa, mari ca gabarit si cam turtite, aplatizate. Au un miez dens, plin de substanta, ceea ce le face foarte potrivite pentru bulioane, paste si alte prelucrari in gospodarie sau pe scara industriala. Gustul este bun, aromat, usor dulceag. Merita sa le ai in farfurie langa o branza buna, ardeleneasca, si un ardei iute, care sa deschida brisca in cingatoare.

Tufa creste la o inaltime medie, cam 1,60m si este bine dezvoltata. Productivitate peste medie. Necestita o sustinere buna. Frunza este normala. Nu are pretentii deosebite si are o rezistenta normala la boli si agresiuunea mediului
hostezane_2016_09_06-4

Eu as zice ca este o rosie care aminteste de gradinile vechi ale copilariei noastre. E buna la toate si nu te face de ras.

Comments are closed.