Bononia

O rosie originara din Bulgaria, care dovedeste interesul si preocuparea vecinilor nostri pentru a crea ceva soiuri deeosebite care sa satisfaca nevoile cultivatorilor.

Statistic, cele mai multe rosii timpurii sunt mici, pentru ca nu au timp suficient sa creasca in marime. Deasemenea cele mai multe rosii timpurii sunt cu crestere determinata. Pe cale de consecinta, cele mai multe rosii timpurii au fructu mic si sunt determinate.
seminte de rosii
Bononia vine si sparge acest tipar, ea este o rosie timpurie, determinata, dar cu un fruct de marime medie

Prin urmare, Bononia este o rosie cu maturitate semi-timpurie si o crestere determinata. La maturitate, fructul ei este de culoare rosie, de forma rotunda, neteda. Marimea fructului este medie, la mine in gradina cele mai multe exemplare inscriindu-se in intervalul 120 – 180 grame.Pot sa va confirm ca au un gust demn de luat in seama. Prima lor destinatie este consumul in stare proaspata, mai ales sub forma de salate. Sa stiti ca sunt bune si la gatit. Nici seminte nu au prea multe, iar miezul este fin texturat cu alveole bine conturate.

Bononia dezvolta o tufa de joasa inaltime, in jurul a 60-70cm, destul de stufoasa

Pentru cineva care doreste sa aiba devreme o rosie mare si cu un gust satisfacator, Bononia este o alegere nimerita.

1 Raspuns la Bononia

  1. Pingback: Socoteli | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.