Neves Azorean Red

Neves Azorean Red este o rosie extraordinara care a fost creata si dezvoltata de catre Antonio Neves. Acesta, dupa ce a trait o buna bucata de timp in Insulele Azore, a emigrat in America, undeva in zona Boston, ocazie cu care a devenit Anthony Neves.

Ca sa nu calatoreasca singur din insule pana la Taramul Fagaduintei, a luat cu el niste seminte printre care s-au nimerit sa fie si unele de rosii. Ajuns la Boston, a pus bazele unei gradini personale in care isi omora timpul dupa orele petrecute la serviciu.
seminte de rosii
An de an, el a selectat rosiile cele mai mari si cele mai frumoase, a prelevat seminte de la ele pe care le-a insamantat in anul urmator. Si asa a procedat de mai multe ori, astfel incat dupa mai multi ani de selectie riguroasa a obtinut o rosie pe placul domniei sale, pe care a numit-o Neves Azorean Red. Acuma, nu ca as avea ceva cu americanii, dar cred ca si Bostonul a avut un rol in toata povestea asta, asa ca si despre el ar fi trebuit sa se aminteasca in numele acestui soi.

Neves Azorean Red, pe scurt NAR, este o rosie cu crestere nedeterminata si coacere in plin sezon. Fructul are o culoare rosie, are o forma usor turtita, usor incretita, fara umeri verzi, foarte placut la pipait. Miezul este dens, plin de materie cu un numar normal de seminte. Gustul este unul deosebit, justificand interesul lui Antonio Neves pentru acest soi. Ca marime, se spune ca poate ajunge si la peste 1kg, dar la mine in gradina cele mai mari exemplare au fost in jurul a 550grame, ceea ce nu este totusi un lucru de nebagat in seama.

NAR este o rosie viguroasa, care dezvolta o tufa puternica, inalta cam de 1,80m si peste, care necesita sustinere. Frunza obisnuita. Productivitatea este buna. Rezistenta la boli se situeaza in zona pozitiva a scalei.
seminte de rosii
In concluzie, o rosie buna, care merita atentie, mai ales ca este in stare sa ne rasplateasca la fiecare masa la care participa sub forma de salata, sandwich sau o mancare gatita.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.