Zloty Ozarowski

Zloty Ozarowski este o varietate de rosie originara din Polonia. Ea este pusa in sarcina lui Ozarow Mazowiecki, numele ei insemnand de fapt ‘Auria lui Ozarow’. Originea este inca nedeterminata complet, deoarece altii sustin ca de fapt numele se leaga de localitatea – tot poloneza – Ozarόw, insemnand ‘Auria din Ożarόw’. Pana la urma se vor lamuri intre ei de unde au venit aceste seminte.crestere nedeterminata maturitate medie

Zloty Owarowsky este un soi de rosii (e ciudat sa folosesti numele acesta pentru o tomata de culoare portocalie) care m-a cucerit din prima.

In primul rand are o maturitate timpurie spre medie (semi timpurie). Adica, nu se joaca prea mult cu rabdarea noastra si se coace destul de repede. Apoi are o crestere nedeterminata, ceea ce insemneaza ca rodeste in recolte succesive pe intreaga perioada a sezonului. Si nu in ultimul rand are un gust foarte bun, dulce-aromat si o culoare portocale spectaculoasa. Este exact ceea ce-si doreste un gradinar, motiv pentru care recoltez seminte in fiecare an.

Soiul produce o tufa viguroasa, cu frunza normala si o inaltime intre 1,2 si 1,5m. La maturitate fructul este de culoare portocalie, de forma rotunda – globulara – si marime medie in jurul a 100g. In lojele seminale nu sunt prea multe seminte. Are o buna productivitate, dar sunt opinii ca produce mai bine in spatii acoperite decat in aer liber.

Cei care le cultiva atrag atentia asupra a doua lucruri: Zloty Ozarowski trebuiesc copilite si stropite ceva mai des decat alte soiuri de rosii.

Cristian Pasiuc, Chitila, Ilfov: Un soi excelent, viguros cu fructe cu un parfum delicat care te duc mult in toamna. Am facut suc din ele si este o nebunie. Este anul 3 cand o cultiv si abia astept sa le degust.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.