Druzba

Avem din nou in fata o rosie heirlom, de familie. Vine din Bulgaria vecina si normal ar fi sa o numim Drujba, dar hai sa ne calcam pe inima si sa folosim numele Druzba sub care este cel mai cunoscuta. Uneori o gasim identificata si ca Drushba. Cred ca este de prisos sa amintim ca numele inseamna ‘prietenie’.

Acest soi a aparut in public prin anul 1990. Carolyn Male, o doamna care are doctoratul in subiectul tomate, a introdus acest soi in cartea sa “100 Heirloom Tomatoes for the American Garden” (100 de soiuri de tomate heirloom din gradinile americane) in semn de apreciere si consideratiune. Doamna in cauza chiar considera ca Druzba este undeva in Top20 al soiurilor heirloom.
seminte de rosii
Druzba este o rosie cu crestere nedeterminata si maturitate medie de sezon. Fructul este rotund, neted, de culoare rosie. Cele mai multe pareri mentioneaza ca rosia Druzba ‘atarna’ in medie cam 150g. Miezul este bine conturat, ferm si cu seminte in cantitate normala. In verile foarte secetoase sau in lipsa unei irigari acceptabile, pot aparea crapaturi longitudinale. Gustul este unul deosebit, bine balansat intre dulce si acid. Ceea ce face ca Druzba sa fie o rosie foarte apreciata este, pe langa gustul sau de exceptie, si productivitatea deosebita. Acest soi este ca o masina de produs rosii. Cred ca daca n-ar veni iarna, nu s-ar opri niciodata. Chiar si asa se incapataneaza sa produca pana toamna tarziu.

Planta este de inaltime medie (in jur de 1,4m) destul de viguroasa. Frunza normala. Rezistenta obisnuita la boli.

Daca sunteti printre cei care nu cred ca o rodie buna trebuie sa fie neaparat si mare, atunci Druzba este solutia ideala.

Comments are closed.