Despre Lescana se stie ca este originara din Romania si ca probabil numele ei este legat de locul de origine. Eu am incercat sa identific localitati precum Lescana, Lescani, Lesca sau Lescane, dar n-am avut success. N-am avut noroc nici in Republica Moldova. Am gasit ca Lescani este un varf de munte in Serbia. Cea mai apropiata localitate din punct de vedere fonetic poate fi comuna Letcani aflata la 16 km de Iasi. Dar Lescana poate fi si un nume derivat de la o persoana, nu numai o localitate. Voi mai cerceta, cat voi mai avea timp.
Soiul de rosii Lescana este cu crestere nedeterminata si cu maturitate medie, constatata cam la 75-80 zile de la transplantare. Inaltimea tufei este de aproximativ 1,50m, iar tipul de frunza este normala.
Fructul am este de culoare rosie, iar forma este gen beefsteak. Acest fruct este de marime mare, de peste 250g, are seminte putine si un gust care aminteste de rosiile din gradina bunicilor. Miezul este zemos, iar ca o particularitate, lojele seminale au un gel de culoare galbena.
Cineva mi-a atras atentia ca rosia nu trebuie lasata sa se coaca prea mult, ci trebuie consumata la o maturitate medie, cand inca se mai pot distinge niste umeri de culoare galbena si fructul este ferm, deoarece gustul este bun atunci si numai atunci. Rosia Lescana este foarte nimerita pentru salate si sandwich-uri ca orice rosie beefsteak.
Lescana are nevoie de un sol bine fertilizat, necesitatile de apa sunt de natura medie, iubeste foarte mult soarele. Rezistenta la boli este inca normala, nu necesita lucrari foarte speciale in perioada de crestere. Productivitatea este buna, peste medie.
Pana la 30 august am cules 4 rosii de pe o singura planta. Cea mai mica avea 422g si cea mai mare aprox 950g. Cred ca se pot obtine, usor, fara ingrijiri speciale si/sau solar, undeva la 5-7 kg / planta, fructele fiind de un gust deosebit daca sunt culese la timp fara a fi lasate sa ajunga supra-coapte. Multumesc pt semintele de f buna calitate (germinatie 100%).
Lescanele sunt niste rosii deosebite. Cresc mari si frumoase, iar gustul este de exceptie. Au si productivitate buna. Le trebuie totusi un sol bun si o oarecare atentie, nu cresc chiar de la sine. Dar merita efortul!
Asa este! Eu le-am pus in cel mai bun loc pe care il am, le-am plantat la 75×75 cm si nu le-am copilit si defoliat decat pana la 50 cm de la pamant (nu sunt chiar convins, dar am impresia ca lenea mea mai mult le-a ajutat, spre deosebire de alte tomate carora le-ar fi prins bine mai multa munca de ‘ coafor’).
Dupa parerea mea, defolierea este f importanta in sere si solarii, unde este nevoie ca aerul sa poata circula cat mai liber si ca plantele sa aiba cat mai mult spatiu pentru a respira. In aer liber, este cu dus si cu intors. Uneori este nevoie de frunze ca rosiile sa fie ferite de arsita prea mare a soarelui. Pentru ca le-ati pus la distanta mare (75x75cm) au avut suficient spatiu ca sa respire si nu a mai fost nevoie sa indepartati frunze, frunze care au ajutat la umbrirea fructelor. Iar de adevereste vorba mamei mele care zicea, referindu-se la densitatea plantelor, ca ‘rarul umple carul, iar desul umple fesul’
Lescana este satul mamei mele in care si eu cu surorile mele am copilarit in fiecare vacanta de vara. Undeva prin anii 2000 a devenit cartier al comunei Racova, Bacau… Dar pana atunci era satul Lescana sau Lețcana.
Ca sa poți gasi locul pe google maps scrie Biserica Lețcana, Racova, Bacău si “o sa ajungi” pe meleagurile Lescanei.
Multumesc, e bine de stiut. Eu credeam ca este vorba despre Lețcani, pe langa Iasi, ude era odata o fabrica de celuloza.