Lescana beef

Despre rosia Lescana n-am stiut ca exista si nici n-am vazut vreuna pana in acest moment. Toate datele pe care vi le voi preznta le stiu de la altii aflati la mari departari. Unii dintre ei mi-au promis si cateva seminte. In clipa cand rosiile Lescana vor creste in gradina mea voi reveni cu amanunte.

frunza tip normala, marime mare, culoare rosie

Despre Lescana se stie ca este originara din Romania si ca probabil numele ei este legat de locul de origine. Eu am incercat sa identific localitati precum Lescana, Lescani, Lesca sau Lescane, dar n-am avut success. N-am avut noroc nici in Republica Moldova. Am gasit ca Lescani este un varf de munte in Serbia. Cea mai apropiata localitate din punct de vedere fonetic poate fi Letcani de Iasi, dar acolo solul face parte din categoria saraturilor si ar fi de mirare sa produca si sa sustina o rosie de calitate. Dar Lescana poate fi si un nume derivat de la o persoana, nu numai o localitate. Voi mai cerceta.

Din cate mi-au spus niste gradinari pasionati, soiul de rosii Lescana este cu crestere nedeterminata si cu maturitate medie, constatata cam la 75-80 zile de la transplantare. Inaltimea tufei este de aproximativ 1,50m, iar tipul de frunza este normala.

Despre fruct am aflat ca este de culoare rosie, iar forma este gen beefsteak. Acest fruct este de marime mare, de peste 250g, are seminte putine si un gust care aminteste de rosiile din gradina bunicilor. Miezul este zemos, iar ca o particularitate, lojele seminale au un gel de culoare galbena. Cineva mi-a atras atentia ca rosia nu trebuie lasata sa se coaca prea mult, ci trebuie consumata la o maturitate medie, cand inca se mai pot distinge niste umeri de culoare galbena si fructul este ferm, deoarece gustul este bun atunci si numai atunci. Rosia Lescana este foarte nimerita pentru salate si sandwich-uri ca orice rosie beefsteak.

Lescana are nevoie de un sol bine fertilizat, necesitatile de apa sunt de natura medie, iubeste foarte mult soarele. Rezistenta la boli este inca nedeterminata, dar se spune ca nu necesita lucrari foarte speciale in perioada de crestere. Productivitatea este buna.

4 Raspunsuri la Lescana beef

 1. tsc, mures says:

  Pana la 30 august am cules 4 rosii de pe o singura planta. Cea mai mica avea 422g si cea mai mare aprox 950g. Cred ca se pot obtine, usor, fara ingrijiri speciale si/sau solar, undeva la 5-7 kg / planta, fructele fiind de un gust deosebit daca sunt culese la timp fara a fi lasate sa ajunga supra-coapte. Multumesc pt semintele de f buna calitate (germinatie 100%).

  • Valerian says:

   Lescanele sunt niste rosii deosebite. Cresc mari si frumoase, iar gustul este de exceptie. Au si productivitate buna. Le trebuie totusi un sol bun si o oarecare atentie, nu cresc chiar de la sine. Dar merita efortul!

   • tsc, mures says:

    Asa este! Eu le-am pus in cel mai bun loc pe care il am, le-am plantat la 75×75 cm si nu le-am copilit si defoliat decat pana la 50 cm de la pamant (nu sunt chiar convins, dar am impresia ca lenea mea mai mult le-a ajutat, spre deosebire de alte tomate carora le-ar fi prins bine mai multa munca de ‘ coafor’).

    • Valerian says:

     Dupa parerea mea, defolierea este f importanta in sere si solarii, unde este nevoie ca aerul sa poata circula cat mai liber si ca plantele sa aiba cat mai mult spatiu pentru a respira. In aer liber, este cu dus si cu intors. Uneori este nevoie de frunze ca rosiile sa fie ferite de arsita prea mare a soarelui. Pentru ca le-ati pus la distanta mare (75x75cm) au avut suficient spatiu ca sa respire si nu a mai fost nevoie sa indepartati frunze, frunze care au ajutat la umbrirea fructelor. Iar de adevereste vorba mamei mele care zicea, referindu-se la densitatea plantelor, ca ‘rarul umple carul, iar desul umple fesul’

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.