Tigerella, o englezoaica cu gust

Tigerella isi incepe viata in Anglia in anii 1950. Atunci, un pasionat in ale tomatelor, Dr Lewis Darby, a avut inspiratia sa incruciseze Ailsa Craig, o rosie scotiana renumita pentru gustul si productivitatea sa cu o alta a carei identitate nu a fost niciodata dezvaluita. Rezultatul a fost Tigerella, o rosie care a incantat mii de gradinari
seminte de rosii
Despre Tigerella se spune ca se dezvolta cel mai bine in spatii protejate. Este o rosie care se coace in plin sezon, la 70-75 de zile de la plantarea rasadului si este nedeterminata, adica produce in etaje succesive pana la finele sezonului.

Ajunsa la maturitate, are o forma rotnda, globulara, de marimea unei bile de biliard, avand o greutate medie de 50 – 90 grame. Este o rosie bicolora, culoarea rosie alternand in dungi cu cea galbena (portocalie), din care caiza se mai spune ca este dungata (striata). Semintele acestei rosii sunt in cantitate normala, fructul are un miez dens, zemos, cu un gust foarte usor acid. Se spune ca este o rosie foarte gustoasa si ca este excelente pentru consum in stare cruda sub forma de salalte, etc. O alta veste imbucuratoare este productivitatea ei foarte buna.

Tigerella formeaza o tufa puternica, cu o inaltime medie de 1,20m. Necesita sustinere, fiind foarte productiva. Frunza este normala. Rezistenta la boli este peste media obisnuita

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.