Zmeurica

Cred ca v-am mai spus ca sotia mea este de prin partile Mehedintului. A facut liceul la Tr Severin. S-a intamplat sa aiba cativa colegi de mare isprava care s-au ocupat sa organizeze intalnirile de 10 ani de la absolvire, apoi de 20, samd. Cand au implinit 60 de ani au hotarat sa se intalneasca anual. O idee buna, dar cu bucuriile si tristetile ei.

Asa s-a facut ca anul trecut am petrecut un week-end la tara. Un coleg, farmacist in zona, a sponsorizat oarecum intalnirea. Cazarea, pe banii fiecaruia, in apropiere, la un hotel care altadata arata mai bine, dar s-au gasit cateva camere care sa satisfaca un anume standard.

In prima seara, am fost invitatii farmacistului. Om harnic si fara astampar, (colegii mai ca jurau ca asa era de mic) chitise o gospodarie frumoasa la tara, un lant de farmacii aducatoare de profit, asa ca, spre cinstea lui, a avut cu ce sustine gratarul incins si paharele goale. Pe masa de toate, dar ochii mi-au fugit spre o rosie a carei culoare ma atragea ca un magnet. Am aflat ca este productie proprie, perpetuata anual prin seminte, ca a fost adusa prin 1991-1992 de prin Polonia si ca de atunci nu a mai lipsit din gradina farmacistului. Dupa cum glumea omul, intai a primit permis de sedere si dupa atatia ani cetatenie romana.
seminte de rosii
Sa nu mai lungim vorba. A botezat-o ‘zmeurica’ pentru culoarea ei zmeurie si parfumul particular. Soiul este cu crestere nedeterminata si maturitate in plin sezon. Ca sa fiu drept, as putea sa declar o maturitate semi-timpurie, pentru ca a ‘miscat’ inaintea multora, dar hai sa zicem ca o saptamana, zece zile, nu e un capat de tara. Cand se coace, fructul este rosu-zmeuriu, in forma de beefsteak, foarte usor incretit in partea de la cotor. Coaja este foarte fina si matasoasa. Gabarit maricel. Miezul dens si consistent, fara prea multe seminte. Are o aroma specifica. Productivitate excelenta, peste medie. Face o gramada de rosii zmeurii de peste 200gr si ceva. Este buna pentru consum proaspat, dar eu am profitat de cantitate si am facut cateva sticle de bulion. Extraordinar, super!
seminte de rosii
Tufa creste inalta si viguroasa, peste 160cm. Productivitatea si inaltimea cere sprijin bun. Frunza este normala. Productivitate, v-am spus deja, foarte buna. Se tine bine si impotriva bolilor specifice tomatelor

In fine, o rosie de nota zece, pe drept, frumoasa, gustoasa si devreme acasa. Zmeurica face toti banii. Farmacistul a mirosit afacerea si n-a mai scapat-o din mana de peste 25 de ani.

Comments are closed.