Black from Krim

Aceasta este o rosie care isi are originea pe malul Marii Negre in peninsula Crimea. Este un pic impropriu sa o numesc rosie din moment ce ea este neagra, adica de culoare inchisa. Probabil ca s-a bronzat stand prea mult pe plaja. De fapt despre ea se spune ca este cu atat mai inchisa la culoare, cu cat soarele sub care creste este mai puternic. Acesta mentiune ma duce cu gandul la faptul ca, in functie de cat de insorit este locul de unde provin semintele, fructul Black from Krim poate fi mai inchis sau mai deschis la culoare.
seminte de rosii
Daca privind culoarea pot exista unele mici divergente, in privinta gustului exista o deplina unanimitate, Blak Krim fiind socotota printre cele mai dulci, daca nu chiar cea mai dulce, tomata neagra. Se spune ca din cauza gustului ei deosebit face in special deliciul copiilor, acestia apreciindu-i dulceata. Deci, daca aveti copii carora nu le plac rosiile, incercati cu Black Krim si precis isi vor s chimba parerea

Black Krim este un soi cu crestere nedeterminata si o maturitate medie-tarzie. Fructul este rotund aplatizat, de culoare inchisa, un rosu-brun foarte caracteristic, are umeri versi si o depresiune (adancitura) in jurul coditei. Interiorul este deasemena de culoare inchisa, gelul care inconjoara seminte le fiind de culoare verde, dar tot o nuanta inchisa. Asa cum va spuneam gustul este deosebit, cu o savoare dulceaga si un usor iz de afumat. Fructul este de marime medie spre mare, fiind gradinari care sustin ca au obtinut exemplare si de 1 Kg bucata. Marturisesc faptul ca eu nu ma numar printre acesti norocosi, la mine in gradina exemplarul cel mai reprezentativ cantarind foarte aproape de 200g. Miezul este zemos, dens si cu un n umar normal de seminte.
seminte de rosii
Tufa este solida, creste destul de inalta, cam la 1,7 – 2 metri, Frunza este obisnuita, productivitatea medie, rezistenta la boli buna, iubitoare se loc insorit.

Mai este intalnita sub numele Black Crimson sau Noire de Crimée.

16 Raspunsuri la Black from Krim

 1. eugen says:

  cand si in ce conditii putem cumpara cateva seminte?

 2. alina says:

  Buna seara, as dori sa comand de la dumneavoastra. daca se poate sa imi dati o lista actualizata si preturile aferente. va multumesc frumos. o seara frumoasa.

 3. Besleaga Mihaela says:

  Buna ziua as dori sa cumpar seminte de rosii de la dumneavoastra trimite-ti rog o lista cu preturi. Multumesc

 4. coca luca says:

  As dori si eu seminte.
  Sunt din Sv. Am avut si eu black k … anul trecut. S-au comportat f bine

 5. DAVID RODICA says:

  DORESC BLACK OF KRIM

 6. Milena says:

  Intradevär o Rosie cu un gust deosebit, insä cu alurä de Diva. Cultivata Intr-o zonä la aproape 700 m innältime, in Serä cu Resultate moderate.
  Prüfer soiul Lila Sari, care se gäseste si sub denumirea Neagrä Indianä. Gustul si culoarea internä in comparatie cu Black Krimm mult mai intensiv, dar mult mai usor de cultivat.

  • Valerian says:

   De gustibus … si nu numai
   Uneori depinde si de conditiile pe care le oferim. Oricum, comparatia poate fi relevanta doar daca cele doua varietati au conditii similare de crestere si dezvoltare. Lila Sari este recunoscuta ca fiind un pic mai timpurie, chestiune de 7-10 zile. Ca gabarit, Black Krim este socotita mai mare, chestiune de cateva grame. Se spune ca Lila Sari are gust bun, iar Black Krim unul deosebit. Chestiune de gust. De la Einstein incoace, totul este relativ

 7. Aurora Mateiciuc says:

  Buna seara
  Mi s-a spus ca exista un soi de rosii negre ce sunt recomandate celor cu diabet.Stiti care este acesta ? Aveti? Multumesc pentru raspuns.

 8. Alexandru says:

  Buna ziua,

  As dori sa comand si eu niste semnite de mai multe soiuri. Imi puteti da mai multe detalii despre pret, proces etc?

  Multumesc

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.