Grase de Calina

Aceste rosii sunt originare din Calina, judetul Valcea. Nu mai stiu cu ce treburi a ajuns anul trecut un amic de-al meu in zona cu pricina. Stiu insa ca s-a intors cu trei rosii frumoase pe care, stiindu-mi pasiunea, mi le-a daruit cu mare drag. Mi-a spus ca le-a gasit intr-o gradina in care erau cultivate de mai bine de 20 de ani.
seminte de rosii
Eu le-am cultivat anul acesta in gradina mea si nu mi-a parut rau. Pentru ca gradinarul din Valcea se lauda cu ele ca sunt ‘grase si frumoase’, m-am gandit sa le botez ‘Grase de Calina’.

Rosiile Grase de Calina sunt cu crestere nedeterminata si o coacere medie, de sezon.

Fructele, rosiile adica, sunt de culoare rosie, plate si uneori incretite la umeri, de regula mari, peste 300 de grame. Miezul este tot de culoare rosie, ferm si compact, cu seminte destul de putine. Gustul este bun, o combinatie echilibrata intre dulce si acid. Am constatat ca aceste rosii sunt foarte bune pentru consumul curent in stare proaspata, dar faptul ca au seminte putine si o pulpa densa, le face potrivite si pentru paste, bulioane. Eu bulion n-am facut din ele pentru ca am alte soiuri pentru asta, dar pot sa confirm ca o salata facuta din grasanele de la Calina, aromata cu telina si un pic de usturoi, face toti banii.
seminte de rosii
Tufa creste generoasa si compacta, atingand inaltimea de pana la 1,80 m. Productivitatea este buna, peste medie, ceea ce impune un sprijin bun, serios, care sa sustina toata greutatea, Frunza este normala. Rezistenta la boli deasemenea normala.

Una peste alta, o rosie care merita sa o ai.

3 Raspunsuri la Grase de Calina

  1. Pingback: Seminte de rosii grase si frumoase | Rosii din Gradina

  2. adrian-petru says:

    Aș încerca și eu vreo 2 fire să văd cum se comportă în solar.Din experiența mea ,aproape orice soi își modifică productivitatea într-un mediu protejat.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.