Astazi am pauza de la gradina. Vine ploaia, cel putin asa avertizeaza comunicatele din partea meteorologilor. Deocamdata se adevereste ca bate vantul, dar asta ma duce cu gandul ca norii vor zbura spre alte zari si ploaia va ramane doar o sperietoare
Ieri am mai facut o tura de bulion spre linistea Coanei Mari. Acuma gata poate sa vina iarna, cel putin din punctul acesta de vedere. Prunele aproape ca au fermerntat si ar cam trebui cazanite. Sa vedem cum stau cu timpul si disponibilitatea de vineri incolo, dar ar trebui sa ma fortez un pic De saptamana viitoare incep sa se coaca prunele de toamna si n-am unde le pune ca e butoiul ocupat. Cred ca via va fi un esec anul acesta, cel putin cam asa se vaita vecinii mei de la tara. Strugurii sunt acri din cauza ca a fost vremea cam rece si mana din belsug. In privinta acrelii pot sa confirm si parca imi aduc aminte ca anii trecuti pe vremea asta altfel mirosea prin vie.
Dinspre partea rosiilor, tot lucruri bune. Puszta Kolosz nu se dezminte si mi-a oferit una bucata rosie de 499 grame. Mai trebuia 1 gram si intram in intervalul care incepe cu 5, dar asta este, nici asa nu este rau, sa vedem ce rezerva viitorul. Am vazut cateva lucruri frumoase in zona LehrerTomate, daca nu le-o rupe nebunul asta de vant. Mereu va amenit cu festivalul Lehrer, dar mai e de asteptat. Rosiile mari au nevoie de timp ca sa se maturizeze. De acea mai toate soiurile acestea sunt tardive, de toamna, adica, de la plantarea rasadurilor, au nevoie de cam 3 luni de ingrijire buna ca sa se coaca.
Asta este, e si aici o regula. Cele care se coc repede, timpuriile, sunt mai mici in dimensiune si mai toate cu crestere determinata. Pe masura ce rosia e mai mare, timpul de maturizare se lungeste si el. Importat este ca asteptarea sa fie rasplatita.
In categoria rosiilor mai putin obisnuite: Pink Accordion. Asa cum vedeti din poza si cum sugereaza si numele, este vorba despre o rosie foarte creata, cu lobii dispusi ca burduful unui acordeon. Diferenta semnificativa intre acest soi si Voyage, acesta din urma, fiind ceva mai spectaculos, un fel de strugurel care poate fi mancat lob cu lob (adica boaba cu boaba) Pe de alta parte acordeonul are mai putine seminte si are un gust un pic dulceag. Dar sa vedem ce vor spune rosiile care inca nu s-au copt. In orice caz, am cautat-o din curiozitate, pe internet si am aflat ca este o rosie pentru bulion, din moment ce nu este bogata in seminte. Exemplarul cules de mine are 261 de grame, dar cica pot ajunge pana la o juma’ de kil.
Ia spuneti-mi, unde va duce gandul daca intalniti in inventarul unei universitati americane un soi de rosii numit Pitice? Cum o fi ajuns el acolo? De ce ei il pastreaza, iar noi nu, este foarte greu si de explicat, si de inteles. Sunt intr-adevar pitice, nu mai inalte de 60-70 cm, mici si bunicele la gust. Dar e musai sa le mai pun odata la anu’ pentru ca cele trei fire de anul acesta au fost atacate la greu de mana. Noroc de faptul ca americanii s-au dovedit largi la inima si mi-au dat mai multe seminte.
Afara tuna. Sa ne pregatim de ploaie. Deschideti umbrelele si impartiti-le cu ceilalti. Daca n-aveti umbrele, atunci impartiti ploaia.
Am văzut tipul ăsta de roșii de Cluj în piață,bătrânelul care le vindea cu 6 lei kilogramul mi-a spus că el le știe de roșii româneștiAdică așa le știu ei,bătrânii,la el în sat,cu numele de românești.Era dintr-o localitate de pe Clisură.Partea mai neplăcută la acest tip de roșii este că un procent de 15 spre 20 % trebuie dat de-o parte cînd le folosești,adică capacul care nici la ora asta nu este copt,ci e încă verde.Ca și gust sunt acceptabile.Nu am luat semințe,pentru că nu am fost tentat să produc soiul ăsta.
Felicitări,Valerian,pentru interesul de a avea o producție atât de diversificată.
Pai sunt rosii romanesti, numai ca zona fiind populata si cu vorbitori de limba maghiara, numele ei s-a pastrat in ungureste. N-as aprecia o pierdere chiar de 20% din cauza ‘capacului’ verde, iar gustul este mai mult decat apreciabil.
Multumesc pentru apreciere, dar sa stii ca, uneori, o diversificare a productiei poate fi un dezavantaj.