Seminte vechi si noi

De ceva vreme incoace, discutam mai mult despre noutatile care mi-au aparut in gradina. Iarna trecuta am fost destul de norocos sa gasesc parteneri noi de schimb, pe langa cei pe care ii aveam deja. Si ca un facut, toti cei noi au luat multe de la mine si au dat la fel de mulkte de la ei. Asa ca am mi-au intrat in colectie o gramada de varietati noi. Ma rog sa am timp si putere sa le cultiv.
seminte de rosii
Pe langa astea noi, nu le las uitarii nici pe cele vechi. Sunt unele rosii care mi-au intrat bine la suflet si pe care ma straduiesc sa le am mereu langa mine. Uneori reusesc, alteori nu. De exemplu, am zbarcit-o cu Happy. Anul trecut a fost unul rau, rosiile mi-au fost infestate de mana si alte boli, incat am evitat mai sa salvez seminte. Anul acesta am pus iarasi, dar nu mi-au iesit deloc. Si au fost ultimele seminte din pacate. Dar nu disper. De-a lungul anilor, am mai dat pe la prieteni si cred ca voi mai gasi eu cateva ca sa incerc din nou la anul. Ma voi interesa in primul rand la amicul A52. Meticulos cum il stiu trebuie sa mai aiba el o rezerva.
seminte de rosii
Dar va pot spune si lucruri frumoase. In prima poza sunt Sangeorgiu de Mures, o varietate pentru care doamna Cristina merita nenumarate sarutari de maini. Mi-a lasat in pastrare o rosie care este grozava pentru conservele specofice rosiilor, adica pasta si bulioane. In a doua poza sunt Gradinaresele. Harnice si puse pe treaba, Daca ai 20 de fire si le ingrijesti bine, ai ce pune in farfurie toata vara. Si pleci si multumit de la masa.

In final, tot un soi romanesc. El este vechi, dar nou la mine in gradina, despre care spune ca face rosii de pana la 1kg si ca au un gust deosebit.seminte de rosii

Este vorba despre soiul Aurora. Asa cum am mai zis, este prima data cand il cultiv si-l observ. Primele impresii sunt incurajatoare. Dar de ce o fi uitat lumea de el? Greu de raspuns la intrebare. Sigur cineva stie. M-as aventura sa cred ca din ratiuni comerciale, in sensul ca ori nu se pastreaza vreme mai indelungata, ori nu rezista la transport, dar nu bag mana in foc ca am dreptate. Dar cam acestea sunt motivele pentru care multe soiuri au fost abandonate. La noi, insa, gradinari de placere, nu se pune problema. Aurora poate creste frumos in gradina si nu cred ca se face praf daca o rupem din vrej si o ducem pana in casa ca sa o punem pe farfurie.

This entry was posted in Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.