Contact Us

Daca vrei sa iei legatura cu mine, poti face acest lucru aici.

Daca in prealabil doresti informatii privind lista de seminte de rosii disponibile,
este bine sa vizitezi pagina aceasta

Pentru a ma contacta
cel mai sigur foloseste adresa de mai jos
rosiidingradina2@gmail.com

Vei primi un raspuns de la mine in maximum 3-4 ore.

58 Raspunsuri la Contact Us

  1. Cristina says:

    Buna ziua,

    Cum as putea cumpara seminte de Lescana beef?

    O zi buna,

    Cristina
    0722207213

    • Valerian says:

      In acest moment nu am nimic disponibil, abia am facut si eu rost de cateva seminte. Discutam mai la toamna

  2. florin says:

    salut! ai folosit maceratul de urzici? daca da ce rezultate ai constatat?

    • Valerian says:

      N-am folosit niciodata maceratul de urzici. Nu stiu de ce, probabil pentru ca am auzit pareri pro si contra. De exemplu, din cate am citit, acest macerat este bogat in azot. Azotul este o substanta utila solului, dar care ajuta tomatele sa se dezvolte din punct de vedere foliar, adica sa produca o tufa viguroasa. Cand insa, se apropie vremea florilor si fructelor, azotul trebuie evitat pentru ca produce incetinirea infloririi si micsoreaza numarul de fructe legate. Pentru inflorire si fructificare devine mai util potasiul a carui administrare insa, trebuie facuta cu mare, mare atentie, mai ales daca se foloseste gainatul de pasari.

  3. Maria says:

    Va multumesc din suflet si va respect pentru tot ce scrieti pe acest blog. Mai cu seama, va multumesc pentru ca impartiti si cu altii ca dumneavoastra seminte si pricepere. De aceea, va rog din tot sufletul sa ma tineti minte la toamna cu cateva seminte din soiurile pe care le cultivati. Gradina mea si cu mine ne ducem veacul impreuna cu al meu sot si cu al meu flacau in varsta de 2 ani (si cu inca un pui de om ce va sa vina pe lume la anu’ in iarna-primavara) in sud, pe langa Bragadiru, IF. Cu mare stima, Marie (cum imi spune sotul meu).

    • Valerian says:

      Multumesc pentru mesaj, Marie. Daca voi avea seminte la toamna cu mare placere.
      Iti doresc sa ai o gradina frumoasa. Multa sanatate la toti care sunt si care stau sa vina.

  4. Alex says:

    Felicitari pentru site. Am citit totusi pe alte siteuri ca piatra vanata trebuie obligatoriu neutralizata cu var ca altfel este foarte toxica.

    • Valerian says:

      Multumesc pentru apreciere. Mai treci din cand in cand.
      In privinta sulfatului de cupru e posibil sa ai dreptate. O sa mai studiez problema. In orice caz, am reusut sa prepar zeama bordeleza dupa reteta standard, am strecurat foarte bine si pompa nu s-a mai infundat. Azi a plouat iar, a plouat bine. Maine nu se poate intra, dar poimaine trebuesc stropite si sapate in prealabil

  5. avram ion dorin says:

    Sunt incepator in ale gradinaritului,dar detin aproximativm 1500mp de teren in comuna orlat jud.sibiu ( marginimea sibiului ). Anul acesta, am semanat si plantat mai multe legume printre care si 25 rasaduri de tomate, rasaduri obtinute de catre un domn pensionar, din seminte provenite de la banca de gene suceava. Am plantat rasadurile si le-am ingrijit dupa indicatiile celui care le-a produs, suplimentandu-mi cunostiintele din informatiie obtinute de pe internet. Ce a rezultat ? Pana acum am reusit sa disting si sa gust rosiile din familia cherry, apoi rosii de culoare roz, dar nu cu forma de inima, destul de mari ca dimensiune, precum si rosii galbene, din care nu am recoltat inca. Doresc sa colaborez in vederea imbunatatirii bagajului de cunostiinte si a experientie in vederea cultivarii de soiuri traditionale romanesti precum si a altor soiuti de tomate pezentate de tine.

    • Valerian says:

      Salut Dorin,
      In primul rand, bine ai venit in randul gradinarilor. Iti doresc sanatate, putere de munca si sa ai noroc de o gradina frumoasa. Daca exista pasiune, toate celelalte vin de la sine
      Nu sunt un gradinar foarte experimentat, dar oricand ai nevoie si crezi ca te pot ajuta cu ceva te rog sa nu eziti sa ma contactezi. Daca esti interesat de cultivarea soiurilor traditionale romanesti, ar fi bine sa-l intrebi pe domnul de la care ai rasadurile ce nume au acestea, ca sa stii ce ai in gradina. Banca de la Suceava este foarte precisa in acest sens, semintele pe care le ofera (gratis) fiind intotdeauna identificate si etichetate ca atare.

  6. avram ion dorin says:

    Citnd povestioara despre stropitul rosiilor cu zeama bordeleza pe care ti-ai preparat-o singur, vin sa intreb daca toate acele operatiuni de dizolvare a sulfatului de cupru si a varului, precum si punerea lor impreuna si nu oricum, tin mai mult de un ritual sau exista clare avantaje fata de utilizarea produsului ” CHAMP 77 WG ” -cupru metalic 50%, care se utilizeaza ca tratament foliar, preventiv si curativ.

    • Valerian says:

      CHAMP 77 WG este zeama bordeleza gata preparata. Continutul plicului se dizolva in cantitatea de apa indicata si gata, se pot stropi rosiile.
      Eu cumpar si piatra vanata pentru ca o folosesc in mai multe feluri. Toamna, dupa ce cad frunzele, stropesc pomii cu solutie de piatra vanata 2% (adica 1 kg la 50 de litri apa – asa numita stropire albastra). Pe urma zeama bordeleza se poate folosi in mai multe concentratii. Daca nu ma inseala memoria, CHAMP 77 WG este zeama bordeleza cu 0,5% sulfat de cupru si se foloseste in special la legume. La vie insa, se folosesc si concentratii mai mari – 0,75% sau chiar 1% – in functie de maturitatea lastarului. Din cauza asta eu, si multi altii, cumparam piatra vanata si ne preparam zeama bordeleza in concentratia care ne trebuie. Pe urma, e si mai ieftin.

      • Marcel Berbecar says:

        Zeama bordeleza este singurul produs de cupru in care acesta este neutralizat cu var. Celelalte produse, Champion, Turdacupral, Funguran, etc. contin cupru metalic sub forma de sulfati, hidroxizi etc. Se gaseste iar in magazine Zeama bordeleza pulbere preparata.

  7. Vic says:

    Buna dimineata,
    Din pacate comentariul meu nu intra in categoria specificata de dumneavoastra.
    Eu sunt doar o incepatoare in ale gradinaritului dar… mi-ar place sa pot culege si eu, din gradinita mea, niste rosii atat mari si gustoase cat si mici si foarte dulci.
    As putea obtine de la dumneavoastra niste seminte, bine-nteles contra cost? Si promit sa va trimit poze si mici comentarii la modul cum se dezvolta in gradinita mea. Mentionez ca locuiesc in Constanta si am o mica suprafata de 150 mp pe de pe care care incerc sa recoltez legume si vita de vie.
    Hmm…. vita de vie… as putea sa va “spaguiesc/mituiesc” cu ceva licoare de pe la noi pentru a obtine semintele dorite? 😀
    Un week-end cat mai placut, VB

  8. ionita ion says:

    buna munca faceti fratilor cu comentariile voastre. hai sa reinviem traditia bunilor nostri de buni cultivatori de rosii traditionale romanesti. in copilarie era un soi foarte placut la gust.in sat la noi in baragan i se spunea marita. stie cineva daca mai se gasesc seminte pe undeva.?
    multe felicitari pt. blog. e f.f. util
    succes tuturor iubitorilor de rosii!!

    • Valerian says:

      Multumesc pentru aprecieri. Mai treci din cand in cand, suntem mereu bucurosi de oaspeti.
      Cat despre Marita … poate ca citeste cineva si ne da un semn.

    • Valerian says:

      La um moment dat, m-am gandit ca Marita trebuie sa fie un nume bulgaresc.
      Si uite ca am mai niste sapaturi si am aflat ca exista intr-adevar Marita15 si Marita25. Acu’ daca om putea face rost de ele …

  9. Cristina says:

    Salutări tuturor,

    vreau să mai aduc puţină natură în cămăruţa mea şi, din câte am citit, soiurile Red Robin şi Tiny Tim ar fi cele mai potrivite pentru mine. Am căutat seminţe, dar am găsit doar Tiny Tim. Poate ştie careva unde pot găsi sau are de vânzare.
    Mulţumesc anticipat.

    • Valerian says:

      Imi pare rau, am cautat, dar Red Robin nu mai am sau nu le mai gasesc. Poate ca va ajuta altcineva, iar eu daca le descopar pe undeva, va contactez

      • Cristina says:

        Mulţumesc mult.
        Citind ce a scris mai jos domnul Dragoş, mi-am adus aminte că am şi eu undeva nişte seminţe de roşii. Vara trecută am primit de la cineva (zona Tg. Mureş) nişte roşii imense, foarte dulci şi aromate. Am păstrat nişte seminţe, dar eu aici în Bucureşti nu am unde să cresc roşii de grădină. Dacă le doriţi, vi le dau cu plăcere.
        Numai bine.

  10. Dragos says:

    Minunate povesti, minnunat om, minunat blog. Sa ne traiti D-le Valerian ca multe avem de invatat de la Dvs. Nu ma refer doar la gradinarit. Eu sunt incepator in ale gradinaritului, de fapt trebuie sa`mi reamintesc ce am invatat in copilarie in gradina bunicului meu si pe parcela din spatele blocului unde ai mei parinti impreuna cu mine si cu fratele meu cultivam cateva straturi de legume. In paranteza fie spus, va dati seama cine sapa si plivea si uda marea recolta in conditiile in care parintii mei lucrau in economia comunista. Poate voi prinde curaj si o sa ma apuc sa povestesc cate ceva din acea perioada, daca imi este permis. Cum spuneam, D-le Valerian sa va dea D-zeu multa sanatate si putere sa va ocupati si sa va bucurati de gradina Dvs. pe care o ingrijiti cu atata pasiune. Anul trecut am primit de la un prieten cu casa la tara cateva rasaduri de rosii, ardei si vinete, cateva insemnand maxim 5 fire din fiecare. Asa s-a reaprins pasiunea. Din cauza pamantului din curticica mea care se afla in mijlocul junglei numita Bucuresti, am fost nevoit sa le plantez in PET`uri de 5 litri carora le`am taiat fundul. Din cauza faptului ca timpul era destul de inaintat cand am primit rasadurile, era deja luna iunie, si a faptului ca insorirea curtii nu este chiar cea ideala, deh ca la oras, fructele nu au apucat sa se coaca in totalitatea lor. Dar experimentul l`am considerat reusit. Anul acesta ma pot lauda ca am pus pentru prima oara rasadurile mele de rosii. Am pus rasaduri din trei soiuri, pentru diversitate dar si pentru a testa cum se descurca fiecare soi, atat in curticica mea insorita doar jumatate de zi cat si in gradina soacrei mele de la tara, cu care voi imparti rasadurile. Cele trei soiuri sunt San Martzano, Red Bulgarian Giant si un soi care face fructe galbene despre care nu stiu mare lucru decat ce am vazut asta`vara in gradina prietenului meu, adica tufa era de aprox 2 metri, fructul mare cu un gust foarte dulce. Pe borcanasul in care am primit semintele scrie “galbene romanesti” si din ce am inteles ar fi un soi vechi pastrat din tata`n fiu. Asa ca, D-le Valerian, fie ca vreti, fie ca nu vreti, ma veti avea drept musafir permanent pe blogul Dvs., una la mana pentru ca sunt avid dupa invataturile si experienta celor ca Dvs., iar in al doi`lea rand pentru ca mi`a intrat la inima modul Dvs de a povesti si a relata intamplari si evenimente. Deci, asa cum am mai spus, sperand ca nu v`am plictisit prea tare si ca nu am intrecut masura cu acest comentariu destul de lung, D-zeu sa va dea sanatate si sa va tina tare ca piatra.
    P.S. Mai am cateva seminte din acel soi galben din care as dori sa va trimit si Dvs, pentru a le adauga in banca Dvs. de seminte.

    • Valerian says:

      Multumesc pentru mesaj si aprecieri. Sper sa nu mi se urce la cap de prea multe laude.
      Cat despre seminte, da, m-ar interesa, ca de altfel orice fel de seminte de rosii care au o traditie in gradina cuiva. Va multumesc, o sa primiti un mesaj in casuta postala

      • Dragos says:

        Astazi am pus plicul la posta.
        Am adaugat si 3 ardei iuti uscati din ceea ce eu cred ca este Chinesse Five Colours.
        Fructele au culori diferite de la formare pana la coacere. Sunt foarte iuti. Pe mine m`au facut sa spun “Saru`mana pentru masa” nemancat. Sper sa va placa,
        asta daca nu`i aveti cumva.

  11. Iulian says:

    Buna ziua,

    Felicitari pentru toata munca pe care o realizati in colectarea, pastrarea si impartasirea informatiilor si soiurilor de rosii. Deoarece observ ca va axati in primul rand pe rosii, si avand atat de multe soiuri de care aveti grija in acelasi timp (cred), … v-as ruga sa-mi spuneti daca sunt anumite restrictii in alaturarea soiurilor diferite de rosii. Ingrijorarea mea este ca, daca doua sau mai multe soiuri de rosii sunt in straturi alaturate, in timp, prin polenizare s-ar putea pierde fondul genetic propriu fiecarui soi. Incep si eu anul acesta o mica gradina si am primit seminte de rosii (nu multe) din 7 soiuri diferite. Ma intereseaza foarte mult raspunsul la ingrijorarea mea pentru a nu pierde aceste seminte. Va multumesc mult.

    • Valerian says:

      Multumesc pentru aprecieri. Referitor la intrebarea dvs. In principiu riscul polenizarii incrucisate exista, dar la tomate (rosii) este foarte mic, cred ca undeva sub 3%. Dar exista totusi posibilitatea ca soiurile pe care le aveti sa se ‘corceasca’ in timp. Daca doriti sa le mentineti puritatea, atunci este bine sa le plantati cat mai departe, unele de altele, distanta ‘aproape sigura’ fiind de 250m. Daca nu puteti asigura aceste distante atunci va sfatuiesc sa izolati numai fructele pe care le veti folosi pentru recoltarea de seminte. Mai clar, o rosie (un fruct) contine un minim de 40-60 de seminte, asa ca faceti o socoteala in functie de cate fire vreti sa puneti anual. Daca, de exemplu doriti sa aveti 100 de fire din soiul A, atunci va trebuie trei ‘rosii pure’ din care sa recoltati semintele. Pentru asta alegeti o planta din soiul A si izolati o inflorescenta inainte de a inflori. Izolarea se face cu ajutorul unui saculet de tifon cu care se inveleste inflorescenta. Saculetul se mentine pana apar gogonelele. Puneti un semn la aceste gogonele (legati o funda, ceva) si cand se coc luati-le semintele. Anul viitor faceti rasaduri numai din aceste seminte. Sper ca am fost clar.

  12. Iulian Dinu says:

    Buna seara.V-am trimis un mail acum cateva zile din outlook,dar nu am primit niciun raspuns.Ma vad nevoit sa va scriu si aici ca poate asa reusesc sa dau de dv.Sunt un tanar pasionat de gradinarit,in special de cultivarea rosiilor.In primul rand vreau sa va spun ca va apreciez pentru ceea ce faceti si sa va multumesc pentru informatiile oferite pe blog.In al doilea rand as vrea sa stiu cum pot intra in posesia unor seminte din mai multe soiuri ce se gasesc pe site.Astept raspuns,Sanatate si va multumesc!

  13. Dragomir Ion says:

    ma intereseaza 50-100 seminte din soiurile de rosii di soiurile Puszta Kolozs si Inima de bou

  14. Tilihoi Ionela says:

    Buna ziua,as dori sa stiu cat m ar costa 50 seminte de buzau 1600,50 seminte buzau 50 si 50 seminte de ghittia.Va multumesc.

  15. Porav Cristian says:

    Buna ziua.As dori cateva seminte de la dvs din soiul negru de Crimeea.Va pot oferii si eu Giant Belgium(heirloom tomatoes) daca sunteti interesat.Multumesc

  16. gabriela says:

    Buna ziua,Eu sunt incepatoare in Ale gradinaritului,as dorii de la dumneavoastra un soi de rosii ce se pot cultiva in solar dar si afara in gradina ,un soi din care sa pot face si bulion.Va multumesc anticipat.

  17. Dana says:

    Buna ziua, Valerian si tot respectul pentru pasiunea ta. Si eu ,,mi-am tatuat gradina in suflet”, cum frumos spun Vasi si Gioni.
    Mi-as dori pentru gradina familiei mele seminte din 6 soiuri : Unt de Bucovina, Spitze, Sangeorgiu de Mures, Puszta kolosz, Paul Robeson si Grightmire’s Pride.
    Multumesc si spor la treburi !

  18. Aurel Boangher says:

    Nu va pot contacta.Trimiteti va rog un mail sau un numar de telefon.
    Va multumesc.

    • Valerian says:

      Aveti un raspuns in cutia postala. Probabil ca uneori serverul este prea ocupat si raspunde greu. Am decis sa scriu adresa in clar, ca sa nu mai fie probleme.

  19. Tiberiu Marcu says:

    Mă bucur că v-am descoperit, v-am citit și-am rămas foarte plăcut împresionat de conținutul și prestanța scrierii Dv.. Doresc să fac o încercare, am cumpărat semințe din România și aici în Illinois unde mă aflu temporar încerc să plantez răsadurile care vor ieși din semințe, dacă am noroc. Suprafața pe care pot să plantez este in jur de 10 mp. Clima de aici este oarecum asemănătoare cu cea din România dar Primăvara vine un pic mai târziu cu vreo3 saptămâni. Dacă reușesc să fac ceva treabă vă voi ține la curent. Cu stimă, Tiberiu

    • Valerian says:

      Multumesc pentru aprecieri si comentariu.
      In mod normal n-ar trebui sa aveti probleme, doar ca rezultatele le veti obtine cu trei saptamani mai tarziu. Va asteptam cu vesti proaspete

  20. dragomir aurel says:

    in primul rand ma bucur ca v-am descoperit si as dori sa stiu cum pot sa comand

  21. Koppany says:

    Nu stiu cine ti-a dat 9 la geografie,dar Galicia este o zona istorica intre Polonia si Ucraina,asa ca mai bine te rezumi la seminte,si nu te faci de ras.

  22. Nita Mihai says:

    Buna ziua,
    Anul asta am zis sa cultiv cateva fire de rosii (cherry) in ghiveci si sa vad ce iese. Mentionez ca sunt incepator in acest domeniu. Am primit niste rasaduri (de la cineva care face legumicultura de f multi ani) pe care le am sadit pe fiecare intr-un ghiveci separat (ghiveciul are adancime de 30 cm) acum cca 1 luna jumate ( in 15 aprilie). Am inceput sa le copilesc de cand au atins inaltimea de cca 60-70 cm dar nestiind foarte bine cum se face am costatat ulterior ca nu am facut-o suficient. In fine, rosiile au crescut mari, chiar foarte mari (cca 1.80-2.00m) si sunt pline de flori. Am citit intre timp ca de la inaltimea de 60 cm rosiile se pot taia astfel incat sa nu ajunga foarte inalte…nu am facut asta, le am lasat sa creasca…am gresit?…voi vedea… N-am mentionat ca micuta mea gradina se afla in
    balcon unde bate soarele de la ora 6-7 dimineata pana la ora 16-17 dupa amiaza.
    Am ajuns si la problema pentru care va contactez. Am observat ca pe frunze (in general ce cele de la baza plantei) au aparut niste pete galbui-albicioase si par ca se usuca. La unele plante observ ca petele apar si pe frunzele de mai sus. Am 2 poze dar nu le pot uploada aici din pacate.
    Vreau sa le stropesc cu solutie facuta cu piatra vanata dar nu stiu daca le va ajuta. Le poate dauna?
    Am incercat sa ma documentez dar am observat ca pot fi multiple afectiunile, motiv pentru care am apelat la dvs.
    Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat pentru salvarea plantelor daca puteti si aveti timp.
    Daca am omis ceva din prezentarea situatiei inclusiv poze cu frunzele/plantele afectate le pot trimite pe mail ulterior.
    Cu mult respect,
    Mihai Nita.

    • Valerian says:

      Este posibil sa fie mana, mai ales daca in balcon este o atmosfera inabusitoare. Ar fi bine sa le stropiti cu ceva, va recomand Dithane sau o solutie pe baza de sulfat de cupru. In plus, daca atmosfera este incarcata n-ar strica mai multa aerisire. Rupeti si aruncati frunzele afectate

  23. Ligia says:

    Buna ziua,

    As dori va rog sa cumpar vreo 10 seminte din soiul Gradinarese, pentru gradina proprie, la 30 km de Bucuresti. Va rog sa imi spuneti cum pot face comanda, daca exista o comanda minima, etc.

    Multumesc frumos,

    Ligia

  24. Catalin Băluică says:

    Nr telefon

  25. GABRIEL BICA says:

    Buna seara Domnule Dinca

    Va rog frumos, as dori 3 plicuri din ovis-romanian-giant; as initia cultura in 15 ianuarie, la soarele asta palid de ianuarie, si as lungi-o din 2 in 2 saptamani cu insamantari pana in 1 martie functie de calendarul taranului.
    Am de gand sa merg pe pamant DEDEMAM, si pentru insamantare sacu u pentru transplantare la 1 luna. Doar Cropmax si Borocal de cate 3 ori foliar cu folie verde de 45grade, folie basicata inconjurare vas,cu maxin 30grade inauntru, pentru a fi vie tot timpul.Am termometre destule care sa-mi a rate o temperatura exacta inauntru.Basca ploaia data prin ghiata…va fi o veselie.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.