De ce crapa coaja rosiilor?

E inca vara si sezonul la rosii e in toi. De fapt abia acum gospodinele isi indreapta mai serios atentia catre ele. Intoarse din concedii, doamnele incep sa se gandeasca la paste, bulioane si alte preparate. Daca nu cumva s-o fi schimbat lumea. In orice caz, cei de varsta mea se arata inca interesati de conservaraie. Saptamana asta am pus si eu impreuna cu Coana Mare cate ceva la sticle si borcane, ca iarna e lunga si pofta mare.
seminte de rosii
Cred ca va mai aduceti aminte de soiul de rosii China Paste. Dumnezeu sa-i dea sanatate amicului Nicoara pentru amabilitatea de a-mi fi dat cateva seminte. Anul asta am pus doar doua fire, dar de acum inainte trebuie sa le acord mai multa atentie. Pana acum maxima recoltata a avut 384g, iar minima 203g. Ieri am bagat la cos una de 368g. Si gustul este bunicel, nici dulce, nici acrisor, iar pulpa este bogata, consistenmta si nu are multe seminte. Anul acesta, campioane la minimul de seminte s-au dovedit Kenosha, dar am auzit ca Big Ray’s Argentina Paste ar fi ceva de speriat, abia daca gasesti 5-6 seminte in fiecare rosie. Asa sa fie? Am doua fire sau trei care se zbat cu greu sa-si revina dupa ultima inundatie, dar sper ca voi convinge pe viu. Deasemenea, astept cu nerabdare spectacolul pe care Lehrer tomate il va produce, dar deocamdata Maria Amazilitei
si China Paste sunt reginele din gradina mea

Printre picaturi, am citit un articol interesant care aborda cauzele pentru care coaja rosiilor crapa. Autorul compara rosiile cu roata unei biciclete in care trebuie mereu sa asiguri o presiune suficienta a aerului care sa te ajute sa te deplasezi mai usor, dar nu prea mare pentru a nu face camera sa explodeze. Pe caldura, zicea el, rosiile pierd foarte multa umiditate care trebuie compensata prin udare. Cand se pierde umiditatea, presiunea din interiorul rosiei scade. Cand se iriga planta, presiunea revine. Dar udarea in exces ridica prea mult presiunea si produce craparea, asa cum, ziceam mai sus, roata unei biciclete explodeaza daca e prea mult umflata. Deci, daca rosiile din gradina voastra au multe crapaturi, e posibil ca sa udati mai mult decat trebuie. Ca o paranteza, in perioada de coacere, rosiile se uda mai putin decat in perioada anterioara, pentru ca in pulpa sa nu se acumuleze prea multa apa. Sigur, rosiile trebuie sa fie zemoase, dar, in special cele pentru pasta si bulion, trebuie sa aiba pulpa imbibata cu mai putina apa.

Revenind la craparea rosiilor, sa tragem o concluzie, si anume ca ce e mult, e excesiv, si ca prea multa apa nu e buna pentru rosii mai ales in stadiul de coacere. De aceea, o ploaie neasteptata, poate produce craparea rosiilor cultivate in spatii deschise. In cazul celor din solarii sau sere, frecventa neregulata a udarilor poate fi o cauza principala. Ca in toate lucrurile de pe pamantul asta, si in frecventa udarilor trebuie gasit un echilibru. Nu exista o formula matematica prin care sa ajungem la solutia perfecta. Si nici nu exista o reteta valabila pentru toata lumea, pentru ca in stabilirea frecventei de udare trebuie luate in considerare o seama de elemente specifice fiecarei locatii in parte, cum ar fi temperatura mediului ambiant, umiditatea din aer, permeabilitatea soiului si altele. Dar un lucru e cert, daca rosiile crapa intr-o veselie, trebuie udate mai putin.

O alta solutie propusa de autor este cultivarea rosiilor pe doua brate, pentru ca astfel presiunea pe care planta o absoarbe din sol sau aer (apa se poate absoarbe si prin frunze sub forma de vapori sau roua) se repartizeaza pe cele doua brate. Se prea poate sa fie asa, desi ma gandesc la faptul ca pe total planta presiuna nu scade. Dar totusi un pic de dreptate pare sa existe, pentru ca atunci cand sunt doua brate, la fiecare rosie in parte ajunge mai putina presiune decat in cazul cand este numai unul singur.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.