Caldura mare, mon cher!

Vine caldura valuri-valuri. Acesta ar fi al treilea, daca nu chiar al patrulea. E vremea sa stai linistit la umbra, eventual sa te dai hutza incet-incet intr-un leagan. Cine poate. Adica, cine il lasa inima. Dar daca ai o gradina nu poti lasa lucrurile la voia lor, ci incerci sa mai ajuti bietele plante asa cum poti. In primul rand apa. Apoi n-ar strica o plasa de umbrire. De fapt asta trebuia sa fi fost deja in functie, ca doar nu ne asteptam sa apara cine stie ce zile racoroase.
seminte de rosii si fasole
Cu toate astea, bietele plantute isi fac datoria cat de bine pot ele. De fapt, ele se comporta cat de bine ne purtam noi cu ele. Cu alte cuvinte, daca noi le ajutam sa sufere mai putin, ele isi fac treaba mai bine. Logic, dar uneori mai greu de indeplinit.

Pusa cam tarziu, fasolea mea a inceput sa produca. Este o varietate urcatoare, de origine chinezeasca, numita Fasole chinezeasca Yard Long

. Teaca este lunga, putand atinge si 50cm, subtire, de culoare verde deschis. Foarte gustoasa si fata ate. Eu am consumat-o numai sub forma de fasole verde, nu stiu cum ar putea fi sub forma uscata. Coana Mare este incantata de faptul ca este dreapta si se poate stoca optim in congelator. Altfel ar fi trebuit oparita, dar pe aceasta o pune cruda, asa cum este culeasa.
seminte rosii fasole
Nu este o planta pretentioasa, numai ca cere ceva mai multa apa in perioada de inflorire. Nu este greu de ingrijit, are probleme mai putine decat fasolea obisnuita. Se comporta bune la caldura. Merita sa o ai in gradina, mai ales daca iti place. Iarna trecuta ne-a oferit multe solutii atunci cand nu stiam ce sa bagam in oala.

Daca este sa vorbim si despre rosii, va pot spune ca au inceput sa-si intre in rol Tescanele si un soi produs de cercetarea romaneasca sub numele de Buzau 1600. Poate sa va mire exprimarea mea ‘au inceput sa-si intre in rol’, dar sa stiti ca la mine in gradina, diversitatea primeaza, in sensul ca am foarte multe soiuri de rosii, dar nu mai mult de 2-3 fire din fiecare. Unele sunt timpurii, altele sunt tardive. Unele se dezvolta bine si produc fructe frumoase. Altele, din contra, sunt un esec. Din aceasta categorie fac parte de regula soiurile pe care le primesc din diverse colturi ale tarii de la persoane interesate sa aiba seminte de la mine. Unii sunt corecti si le sunt recunoscator pentru asta, dar altii promit ceva si trimit altceva, niste seminte sa fie. Cu acestea muncesc degeaba si imi pare rau.

This entry was posted in Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.