Inainte de a porni aceasta dezbatere, vreau sa amintesc celor interesati ca lista semintelor de rosii si de alte legume, disponibile pentru noul sezon se gaseste aici
Si acum sa pornim discutia. Puneti doar aceasta intrebare si veti declansa o dezbatere plina de viata in randul gradinarilor. Chiar daca am putea pune aceasta intrebare tocmai plantelor pe care le ingrijim, raspunsul ar fi unul simplu si needificator: pentru ele nu exista o diferenta, nutrientii sunt nutrienti oricare ar fi originea lor
Cu toate acestea, exista diferente semnificative intre ingrasamintele organice si cele chimice in ceea ce priveste valabilitatea nutrientilor si mai ales privind efectul lor in timp asupra solului
Pentru a putea discuta in cunostinta de cauza, cred ca mai inainte ar trebui sa lamurim termenii, pentru ca nu toti intelegem la fel si acceptam in egala masura termeni ca organic, natural, anorganic, chimic, sintetic, artificial sau fabricat. La o prima vedere veti crede ca avem de lamurit prea multi termeni. Dar vestea buna este ca putem reduce alegerea doar la ‘ingrasaminte organice’ si ‘ingrasaminte chimice’, fara a dilua continutul dezbaterii.
Ingrasaminte organice.
Termenii ‘organic’ sau ‘natural’ inseamna pur si simplu ca produsul este procesat minim si nutrientii raman mai degraba in forma lor naturala, fara a fi extrasi si rafinati.
Ingrasamintele organice sunt de regula obtinute din deseuri de plante sau animale sau din minerale sub forma de pulbere (pudra). Ca exemple putem mentiona gunoiul de grajd, compostul sau faina de oase. Primele doua au o minima prelucrare care se desfasoara intr-o ferma, in timp ce oasele se prelucreaza intr-o fabrica. Caracteristic pentru ele este faptul ca nu se poate garanta un raport clar intre elementele nutritive N-P-K.
Ingrasaminte chimice
Ingrasamintele chimice (numite si anorganice, sintetice, artificiale sau fabricate) sufera o procesare speciala in urma careia sunt extrase substantele nutritive, dupa care acestea sunt amestecate intr-o proportie bine stabilita, cunoscuta ca formula N-P-K. Aceste ingrasaminte pot fi obtinute din resurse foarte diverse, cum ar fi derivati ai petrolului, soluri si roci sau chiar produse organice. Caracteristica ingrasamintelor chimce este ca substantele nutritive obtinute sunt in stare pura si oferite ca atare.
Ori in natura acesti nutrienti nu exista si nici nu actioneaza in stare pura, din care cauza o comparatie intre efectul lor nu este prea relevant. Si de aici rezulta dezbaterea noastra.
Acum, dupa ce am lamurit ce inseamna fiecare lucru in parte, vom lua acum fiecare grupa si vom insira avantajele si dezavantajele fiecareia. Dar sa stiti ca opiniile nu sunt usor de transat. Dupa cum veti vedea, fiecare plus vine cu minusul lui si invers.
Avantajele ingrasamintelor organice:
1. Pe langa faptul ca descompunandu-se eliberareza nutrienti, ingrasamintele organice imbunatatesc structura solului si sporesc capacitatea acestuia de de a mentine apa si nutrienti. Pe termen lung, ele vor creste sanatatea si fertilitatea solului.
2. Deoarece sunt ingrasaminte cu eliberare lenta, prin administrarea lor nu se poate produce o superfertilizare care sa dauneze plantelor.
3. Riscul de acumulare a substantelor toxice pentru plante este exclus sau foarte scazut.
4. Ingrasamintele organice sunt regenerabile, biodegradabile, durabile si ecologice.
5. Cumparate din comert, ingrasamintele organice sunt scumpe, dar ele pot fi obtinute cu costuri mici in gospodarie prin prelucrarea gunoiului de grajd sau prepararea compostului.
Dezavantaje ale ingrasamintelor organice:
1. Materia prima din care se obtin ingrasemintele organice trebuie sa se descompuna pentru a elibera in sol substantele nutritive. Aceasta descompunere se face dupa legile naturii, deci nu se vad beneficii imediate administrarii acestor ingraseminte, ci abia dupa 2-3 luni
2. Desi rezolva in mare parte nevoile plantelor, Raportul N-P-K este de regula necunoscut si cel mai des nepotrivit cu faza de dezvoltare a plantelor.
Avantajele ingrasamintelor chimice:
1. Deoarece nutrientii sunt disponibili imediat, ameliorarea are loc si este vizibila in cateva zile.
2. Raportul N-P-K este riguros stabilit, ceea ce face usoara alegera ingrasemantului in functie de stadiu le dezvoltare al plantei.
3. Sunt ieftine si modul de utilizare este udor de inteles.
Dezavantaje ale ingrasamintelor chimice:
1. In cele mai multe cazuri sunt realizate din surse neconventionale, inclusiv combustibili fosili.
2. Ele cresc si dezvolta plantele, dar nu fac nimic pentru a sustine viata si sanatatea solului, pentru ca nu înlocuiesc multe elemente care sunt epuizate treptat in urma culturilor, ceea ce pe termen lung duce la deteriorarea solului.
3. Deoarece nutrientii sunt usor accesibili, exista pericolul supraîncarcarii. Acest lucru nu numai ca poate ucide plantele, dar poate deranja întregul ecosistem.
4. Ingrasamintele chimice trebuie aplicate ciclic, ceea ce conduce la acumularea toxica in sol a unor substante cum ar fi arsenic, cadmiu si altele, care se pot transfera si in legume.
5. Utilizarea lor pe termen lung poate schimba pH-ul solului, poate afecta distruge ecosistemele microbiene benefice, poate chiar stimula anumiti factori daunatori.
Privind la cele de mai sus nu este usor sa faceti o alegere
Ingrasamintele chimice va pot ajuta sa aveti cele mai frumoase flori, cele mai mari rosii, cel mai verde gazon din cartier.
Dar daca doriti sa traiti in armonie cu natura, asigurati-va ca întelegeti ceea ce se întampla cu adevarat in pamantul sub picioarele voastre.