Nici eu si niciunul dintre voi nu poate da un raspuns precis la aceasta intrebare. Putem doar emite doar o parere aidoma unui pronostic si asta pentru ca lucrurile nu depind de noi ci de vreme, mai bine zis de evolutia vremii.
Dupa o vara caniculara si secetoasa, meteorologii se inghesuie in a anunta schimbari bruste ale vremii care se vor petrec si vor cuprinde toata tara. Vin ploi, vin furtuni, vine vreme rece.
Adevarul este ca o ploaie ar fi buna, mai ales in zona in care este asezata gradna mea. Au fost niste incercari zilele acestea, dar fara relevanta. Si, daca ma uit pe internet la prognoza meteo, nici nu par a fi sanse, zice ca in Oltenia va ploua local. Dar in domeniul acesta schimbarile pot fi dese si rapide. Totusi, mi-as dori o ploaie buna, dar o furtuna in niciun caz.
Acum cand scriu, este 6:30 dimineata, tocmai s-a pornit o ploaie. Am dat fuga la fereastra sa vad daca peste deal in zona gradinii mele este nor si speranta. Dar pana sa ma dumiresc eu cum stau lucrurile, picaturile s-au oprit. N-am stiut pana acuma ca ‘a ploua local’ inseamna o stropeala de 2-3 minute.
Acum sa revenim la intrebarea din titlu: seminte de rosii sau gogonele? Raspunsul este simplu: daca toamna va fi una lunga, atunci multe rosii se vor coace si vom putea recolta seminte. Daca nu, vom avea noroc de gogonele. Zic noroc pentru ca gogonelele murate aduc multe beneficii pentru organism. Desi consumate verzi, gogonelele sunt toxice pentru organism, deoarece o substanta pe care o contin afecteaza ficatul si sistemul nervos, procesul de murare inactiveaza substantele toxice, amplificand potentele terapeutice.
Studii dn ultimii ani au aratat ca in gogonelele murate sunt prezente substante (numite alcaloizi) care impiedica replicarea virusilor hepatitici, blocand in special proliferarea virusului C.
O cercetare facuta in Coreea de Sud in anul 2010, a aratat ca tomatele verzi contin citostatice naturale, care determina auto-distrugerea anumitor formatiuni tumorale, in special legate de plamani.
Surprinzator, gogonelele sunt printre cei mai buni sustinatori de efort, crescand rezistenta la miscare fizica prelungita. Deasemenea ajuta si la cresterea masei musculare, fiind mult mai sanatoase si eficiente pe termen lung decat steroizii folositi de amatorii de culturism.
In concluzie, suntem in avantaj indiferent cum va evolua vremea. Daca va fi cald vom avea seminte si rasaduri pentru noul sezon, daca va fi frig vom face muschi si brate puternice.
Deocamdata, speranta este pentru caldura. Puse un pic mai tarziu anul acesta, rosiile mele au inceput sa se coaca in serie. Ieri am adunat Rozalia de Budila, o inima rozalie primita de la amicul Aurica Fulger, un oltean din partile Caraulei, dar pripasit prin Brasov. A fost strungar la tractoare, s-a insurat, a avut doi copii pe care i-a asezat la casele lor. Multi ani n-a mai lucrat, ca fabrica s-a inchis. Nevasta e de prin partile locului, asa ca Aurica a mostenit o casa cu gradina la tara, undeva nu stiu unde. S-au mutat acolo. A fost greu o perioada, dar de cand a intrat in pensie lucrurile si-au mai revenit. In gradina are de toate, dar, oltean iscoditor, trage mereu cu privirea la vecini. Unde aude ca exista un lucru bun, da fuga si-l ia.
Rozalia asta a descoperit-o cu vreo trei-patru ani in urma, intr-un sat brasovean, Budila. A mai desoperit si altele despre care vom vorbi daca se vor coace.
Update
A mai dat o ploaie pe la 8:52. Asta a durat 1min32sec dupa ceas, deci tot locala. N-am apucat sa numar picaturile, desi as fi putut.
Pe la 9:56 s-a pornit din nou. Ma dusesem sa cumpar o paine. Am facut ‘imprudenta’ sa plec fara umbrela. Dar a fost tot o ploaie locala de vreo 5 minute si iar n-am numarat picaturile. Cadeau foarte dezordonat, cand la stanga, cand la dreapta, ba in fata, ba in spate. Uneori cadeau chiar cate 2-3 in directii diferite si era nevoie de o atentie foarte distributiva.
Cerul este plin de nori negri, deci mai sunt sperante.