Nu mai aruncati seminte de rosii

Cred ca acest indemn vi se va parea foarte normal din partea unui pasionat iubitor de rosii ca mine. In fond, salvand seminte de rosii ne putem asigura materia prima pentru recolta viitoare.

Sigur ca aveti dreptate gandind astfel, dar lucrurile stau mult mai diferit decat la o simpla privire.
seminte de rosii
Desi par mici si uscate, aceste seminte de rosii sunt, in fapt, organisme vii, pline de elemente folositore organismului uman. Printre acestea gasim vitamina B3, denumita si vitamina PP, o substantă indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv şi a sistemului nervos. Dar mai gasim si fitosteroli.

Fitosterolii, sunt lipide care au o compozitie similara cu a colesterolului si care se gasesc din abundenta in structura tuturor plantelor. Fiind asemanatori colesterolului, fitosterolii pot satura pe cale naturala nevoia organismului si prin urmare pot inhiba absorbtia de colesterol din tractul gastrointestinal. Ei ar imbunatati, deasemenea, şi sistemul imunitar si ar reduce riscul aparitiei si producerii cancerului.

Specialistii sustin ca fitosterolii pot oferi protectie colonului si reduce riscul de aparitia a cancerului la acest nivel tocmai datorita abilitatii lor de a controla nivelul colesterolului. In plus, introducerea lor in dieta ar ajuta si la diminuarea riscului bolilor coronariene si a producerii unui accident vascular cerebral.

Unde putem gasi fitosterolii?
Fructele, legumele, cerealele contin aceste lipide, din care cauza uleiurile obtinute din plante sunt in mod particular bogate in fitosteroli. Dar cel mai la indemana ii gasim in semintele de rosii, ardei (verzi sau rosii) si gogosari.
seminte de rosii romanesti
Deci, nu aruncati semintele din aceste legume, nu le evitati. Se pare ca o rosie cu mai multe seminte este mult mai sanatoasa si benefica organismului uman decat una cu seminte putine. Ne chinuim sa eliminam semintele cand facem paste si bulioane. Poate ca nu facem cel mai intelept lucru sau poate ca ar trebui sa nu le aruncam dupa separare. Cercetatorii sunt de parere ca ele trebuie consumate în stare naturala, cruda, pentru a avea efectul cel mai puternic.

Daca tot discutam despre rosii, haideti sa va arat si ultimele soiuri recoltate. Astazi va prezint Coșerenele, un soi primit de la un profesor de exceptie in fata caruia ma inchin cu adanc respect si consideratie. Toata stima, Domnule Profesor!
seminte de rosii romanesti
Mai sunt si Sadovenele lui Garcea. Nu chiar ale lui Garcea, dar destul de aproape de el, daca aveti curiozitatea sa le cititi istoria.

Daca anul acesta am pus cam tarziu unele rasaduri, abia acuma obtin unele rezultate. Dar daca va fi o toamna lunga, sigur ca vor mai aparea si altele. Eu sunt pe faza si pregatit cu de toate.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Soiuri de rosii, Stand pe ganduri and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.