De ce sunt mai vesel vara

Va povesteam cu ceva timp in urma despre licopen si binefacerile lui. Lucrurile ar fi ramas clare daca nu si-ar fi bagat coada niste cercetari stiintifice care au dovedit faptul ca se poate beneficia la maxim de proprietatile antioxidante ale licopenului numai daca rosiile sunt consumate fierte.

Adica bulioanle pe care le preparau mamele noaste erau mai tari decat o farmacie. Ca sa vezi cate lucruri cunosteau stramosii nostri inainte de a invata sa citeasca.

licopen, serotonina, tiramina

Veselie cu lingura

Consumul rosiilor crude ne ajuta sa beneficiem de avantajul altor doua substate, serotonina si tiramina, care au efecte benefice asupra sistemului nervos si a bunei dispozitii.

Acuma imi dau seama de ce sunt mai vesel vara decat iarna, din cauza salatei de rosii. Si imi mai dau seama si de ce vodca trebuie bauta musai cu suc de rosii. Atentie mare insa, treaba asta nu se face oricum si la nimereala. Serotonina si tiramina se gasesc din plin in rosiile de gradina, dar cu ceva zgarcenie la cele cultivate in spatii inchise. Asa ca daca beti vodca si ramaneti in continuare suparati si tristi sau va doare capul, asta cu siguranta vi se trage de la faptul dovedit stiintific ca sucul de rosii folosit provine din tomate crescute in sere si solarii.

This entry was posted in Stand pe ganduri and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Raspunsuri la De ce sunt mai vesel vara

  1. Dani says:

    Valerian, bun gasit !
    Citesc de o vreme articolele tale si constat, ca am multe de invatat aici. De serotonina nu stiam, nici ca licopenul e activ doar in bulion. Dar rosiile sunt fantastice in orice fel le-am consuma 🙂 Imi plac enorm si de vreo patru ani incerc sa le cultiv singura in mica mea gradinita.
    Am vazut, ca tu ai o colectie impresionanta de seminte si cu draga inima iti pot trimite din ce am eu. Parca cautai o rosie portocalie. Am Orange Queen, deja de trei ani si e una din favoritele noastre.
    O duminica frumoasa si spor la gradinarit !

    • Valerian says:

      Salut Dani, Bine ai venit
      Poate ca n-am fost suficient de limpede, licopenul se asimileaza mai usor din rosiile fierte, nu neparat numai din bulion. Mai putem considera ciorbe, supe, probabil cam tot ce este gatit la foc.
      N-am Orange Queen in colectia mea. Stiu ca e o rosie buna. Iti multumesc pentru oferta, dar deja anul acesta am mai mult decat pot sa ingrijesc. O lasm pentru mai tarziu. Intre timp avem multe de discutat
      Sa ai o gradina frumoasa.

      • Dani says:

        Se subintelege, ca bulionul e echivalent cu rosiile gatite , ai fost explicit 🙂
        Si oferta de seminte e valabila pentru cand vrei tu 🙂 Merci pentru urare ! Sa se intoarca insutit !

        • Valerian says:

          Revenind la licopen, cica cel mai greu se asimileaza din preparate puternic aromate, cum ar fi ketchup

  2. vasile says:

    Foarte interesant. Va urmaresc de ceva timp si am observat ca sunteti un pasionat de tomate. Mi-au placut postarile in care descrieti soiurile si modul de cultivare. Va doresc un an bun plin de belsug.

Leave a Reply to Valerian Cancel reply