Clopote in gradina

La inceput s-au numit clopote si erau din sticla. Erau fabricate special, dar s-a ajuns repede la concluzia ca si banalele borcane puteau fi folosite cu success. Au fost concepute pentru a fi asezate deasupra plantelor in intentia de a le proteja. Actionand ca o minisera, clopotele (borcanele) mentineau o anumita caldura inauntru, ferind plantele de zapada, inghet sau temperaturi scazute.
protectie plante cu pet de plastic
Clopotele de sticla au permis gradinarilor din zonele cu temperaturi mai joase sa inceapa semanarea si plantarea mai devreme decat permitea vremea de afara.

Marele lor defect era ca se aprgeau relativ repede, dar civilizatia a impus peturile din plastic, clopote care au practic un timp nelimitat de folosinta.

Pentru ca in primavara asta vremea se dovedeste a fi foarte rece, pregatiti-va de peturi. Ar putea fi o solutie pentru cei care nu au spatii protejate precum sere sau solarii. Cu cat peturile sunt mai mari, cu atat mai bine. Si musai sa fie transparente, de culoare deschisa

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Raspunsuri la Clopote in gradina

 1. Pet-urile din plastic nu au chiar un timp nelimitat de folosință. Dacă stau la soare toată vara rezistă cel mult 2-3 ani după care devin casante.

  • Valerian says:

   Asa este, ai dreptate. Dar nu intentionez sa le folosesc in permanenta, ci doar cateva saptamani in aprilie-mai. Cand vremea se stabilizeaza, plantele trebuie lasate sa se dezvolte in aer liber. Dar nici asa peturile nu vor tine la nesfarsit

   • Am incerca si eu sa le folosesc dar problema e ca indiferent cat incerc sa le infig in pamant mai devreme sau mai tarziu mi le zboara vintul si sa stau sa le mai fac si ancore de sirma…

    • Valerian says:

     Daca se isca o vijelie mare, stricaciunile sunt inevitabile. E mai bine sa ai o sera. Dar ce te faci daca se pune o grindina serioasa? In toate mai este nevoie si de un pic de noroc.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.