Din nou despre licopen

Spuneam intr-un post anterior ca rosiile sunt bogate in licopen, un antioxidant foarte util barbatilor si incheiam intrebandu-ma daca si cele de alta culoare (albe, galbene, etc) sunt la fel de folositoare.
licopen
Deoarece licopenul este legat de pigmentatia in rosu, tomatele de alta culoare sunt susceptibile de a avea o cantitate mai mica de antioxidanti. Totusi licopenul este doar unul din cele peste 21 de carotenoide prezente in rosii. Prin urmare, tomatele albe ar putea avea mai putin licopen, dar contin multi alti antioxidanti precum Vitamina A, Vitamina C, fenoli, flavonoide.

Depasind aceasta problema a continutului de licopen in tomate de alta culoare decat cea rosie, voi mai adauga cateva lucruri interesante

 • Ca observatie generala, rosiile contin cea mai mare varietate de antioxidanti. Ca urmare consumul de rosii este cel mai benefic pentru corpul uman
 • De regula, rosiile mici contin mai multi antioxidanti decat cele mari. Cand zic ‘rosii mici’ ma refer la rosiile produse de soiuri care fac rosii mici si nu la fructele care n-au crescut suficient de mari. Mai clar, rosiile cherry au mai mult licopen decat celelalte.
 • Cea mai mare concentratie de antioxidanti se afla in stratul imediat de sub coaja rosiilor. Prin urmare, ca si in cazul altor fructe si legume, indepartarea coajei are ca rezultat o diminuare a aportului de substante utile.
 • Deoarece oamenii sunt foarte diferiti unul de altul, nu toate organismele absorb licopenul la fel de bine.
 • Exista doua feluri de licopen: cis si trans. Trans-licopenul este mai greu de absorbit decat licopenul-cis. Din pacate in rosii se gaseste mai mult licopenul-trans. S-a constatat ca soiul de rosii Tangerine contine cel mai ridicat procent de cis-licopen.
This entry was posted in Adiacente and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Raspunsuri la Din nou despre licopen

 1. dragana says:

  Buna dimineata.Felicitari pentru articol!Intr-adevar,Tangerinele au fost studiate intr-o clinica din USA (consumate sub forma de sos) si s-a constatat ca acestea contin de 2.5 ori mai mult lycopen,sub forma de cis-lycopen ,decat rosiile roz si rosii si aceasta forma de lycopen se absoarbe ,de catre organism,de 200 de ori mai rapid.
  In Anglia,din lycopenul Tangerinelor,s-a produs medicamentul ATERONON.
  Se crede ca tomatele de culoare orange contin aceasta forma de lycopen in cantitate mare;cercetarea s-a facut doar cu Tangerine.

  • Valerian says:

   Multumesc pentru comentariu si informatiile oferite.
   Inseamna ca rosiile portocalii trebuie sa se bucure de o atentie aparte. N-am Tangerine, dar voi pune anul acesta Zloty Ozarowski si Portocala de Corbeanca

 2. Monica says:

  foarte bun articolul . multumesc pentru informatii, nu stiam ca rosiile de alta culoare ar avea mai putin licopen

 3. Pingback: De ce sunt mai vesel vara | Rosii din Gradina

 4. Eu anul asta am cultivat Tangerine printre alte soiuri, soiul roz, vreau sa vad ce gust au și cum sunt.
  În sudul dobrogei.

  • Valerian says:

   Multumesc mult pentru informatie. Te astept mai la toamna cu concluzii privind felul in care s-au comportat Tangerinele. Sa ai o gradina frumoasa.

 5. Pingback: Peste la gratar, rosii cu ulei de masline, portocale cu nuci si un pahar de vin | Rosii din Gradina

 6. Pingback: Rosiile te pot lasa masca | Rosii din Gradina

 7. Pingback: Rosiile previn si trateaza cancerul de prostata | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.