Gata pauza. Era si un banc pe tema aceasta. In orice caz, incet-incet, ne apropiem de finalul drumului nostru catre gradina.
Astazi vom incepe un capitolas despre plantare. Seminte sau rasaduri, indiferent ce ati ales, nu puteti sari aceasta etapa. Daca porniti de la seminte, o veti parcurge, sub o forma sau alta, de doua ori, poate chiar de trei. O data cand veti semana, a doua oara cand veti repica, a treia cand veti planta rasadurile.
1. Obtinerea rasadurilor de rosii – scurta introducere
Acuma, vedeti si voi. Am promis ca voi descrie pasii catre o gradina de orice fel. Dar eu, fac ce fac si ma gandesc tot la rosiile mele. Cel putin asa am descris mai sus: semanare, repicare, plantare. Asta este. Daca va veti ocupa de altceva, desprindeti din intreg doar partea care va intereseaza.
2. Insamantarea semintelor de rosii
2.1 Calirea semintelor
Astazi, mai mult despre semanare. Eu folosesc semintele mele de rosii pe care le pastrez de la un an la altul. Sigur ca mai folosesc si unele primite de la prieteni din toata lumea, ca altfel n-ar fi fost posibil sa adun vreo 3000 de soiuri.
Anual cultiv cam 50-60 de soiuri, cam cate 3-4 plante din fiecare. Cea mai mare problema este sa nu le incurc. A doua mare problema este sa negociez cu sotia un loc in congelator (frigider) unde sa le pun la calit. Va mai aduceti aminte ciclul de care v-am povestit mai inainte: 24 ore la congelator, 24 ore la frigider, 24 ore temparatura camerei, 24 ore in apa pentru hidratare. Cand ma apuc, stabilesc serii a cate 20 de soiuri. Iau 20 de pungute ziplock, le etichetez si pun in fiecare cam 6-7 seminte. Le pun intr-o cutie de plastic si, hopa, cu ele la congelator pentru 24 de ore. Maine le pun in frigider si in locul lor bag seria a doua de soiuri. Poimaine primele ajung la temperatura normala, seria a doua in frigider si a treia in congelator. De regula ma opresc la trei serii, rar am facut-o si pe a 4-a. A patra zi, prima serie este la hidratare si celelalte mutate conform schemei. Pentru hidratare folosesc 20 de pahare. Aici mare atentie, lipesc pe fiecare etichete cu numele soiului. A cincea zi trec la semanat si dupa ce termin, pun alte etichete si urmeaza la hidratare semintele din seria a doua. Si asa mai departe.
2.2 Semanarea in cutii, pahare sau alveole
Cum fac insamantarea. Folosesc cutii 7x7x8cm. Unii folosesc tavite alveolare, dar mie imi convin mai mult cutiile. Nu stiu de ce, dar asa imi place. Ca mediu nutritiv folosesc pamant de flori cumparat de la magazin amestecat cu pamant de padure sau alt pamat fertil bine cernut. Amestecul este in parti egale. Cand ma apuc de calit semintele aduc pamantul in camera de lucru ca sa ia temperatura mediului. A pune seminte in sol inghetat sau foarte rece, este pierdere de timp.
Pe urma e simplu: iau cutia, pun pamant, il presez usor cu degetele mari si las cam 2cm cutia goala. Pregatesc asa toate cele 20 de cutii necesare, dupa care in fiecare torn putina apa ca sa se prinda samanta mai usor. Apoi, iau primul pahar in care au stat semintele la ‘adapat’, dezlipesc eticheta, o lipesc pe o cutie, scot semintele din pahar si le imprastii cat mai uniform si distantate la 1-2cm (pe toate 5-6) pe pamantul din cutie. Apas fiecare samanta cu un chibrit ca sa intre cativa mm in pamant si apoi le acopar cu material nutritiv cam 1cm. Si pamantul acesta il presez usor cu degetele mari. Remarcati ca paharul a ramas 1cm gol. Procedez la fel cu fiecare pahar. Cand am terminat mai ud, nu prea mult, cam cat apreciez eu ca ajunge la seminte, inca o data. In final am 20 de cutii insamantate pe care le asez intr-o ladita de plastic in care incap exact 5 randuri a cate 4 (asa va lamuriti de ce fac serii de cate 20 si nu de cate 25 sau altfel – dupa dimensiunea lazilor de plastic, sa fie usoare si simplu de manipulat).
2.3 Potejarea paharelor
Laditele le pun pe un raft ferit de frig si curent. Eu le acopar si cu un ziar. Daca faceti si voi asta, trebuie sa le inspectati de 2-3 ori in fiecare zi. Cand vedeti ca a dat coltul din seminte, indepartati ziarul. La inceput nu este nevoie de lumina. Cand incep sa rasara, lumina este musai necesara.
3. Etichetarea
Acum, ne intoarcem la pahare si lipim pe ele etichetele soiurilor din seria a doua. Pe urma este usor de imaginat ce urmeaza. Asa ca, restul, pe maine.