Seminte de rosii si apa englezeasca

De cativa ani buni stau si ma gandesc cum de am ajuns sa importam de toate, de la ac la avion, inclusiv rosii, seminte de rosii, bulioane, paste etc. Acum vreo doi ani aveam nevoie de o roaba noua. Pe cea veche, pe care cred o aveam in batatura de mai bune de 60 de ani, deoarece ea a fost acolo inaintea mea, nu o mai puteam repara. Asa ca am umblat la pusculita si cu paralele in buzunar am dat fuga in piata unde erau (si inca mai sunt) vreo zece magazine in care poti gasi pretioasa scula. Intrebarea care m-a bulversat n-a fost legata de marime, culoare sau pret, ci aceasta: “De care vreti, ungureasca, turceasca sau chinezeasca?”. Adica, cum, mai fratilor, nici roabe nu mai facem? Hai sa credem ca o fi greu sa faci tancuri, tractoare, rachete, etc, dar nici macar roabe? Pai daca stau si ma gandesc bine, daca imi iau un ajutor si ceva materiale, pot face o roaba la mine in curte cu sculele pe care le am in gospodarie.

Sau inca o chestie tare. O nepoata face nunta si avea nevoie de niste recipiente de sticla in care sa imparta invitatilor miere si tzuica, drept marturii (asa e moda acuma). Pentru tzuica a cumparat niste tzoiuri de 100ml. Ce credeti ca scria pe ele? Made in China!

Tot asa si cu rosiile. Ale noastre nu mai sunt bune. Si, dintr-odata, nici nu ne mai pricepem sa le cultivam. Se pricep doar grecii, turcii, italienii si alte natii, dar noi nu.

Daca nu ne mai pricepem si mai ales daca nu indeplinim niste norme, n-avem voie sa le mai producem si deci, importam. De la cine? De la cine are!

Citesc, de exemplu, ca in Anglia, undeva in Kent, s-a infiintat prima fabrica de legume. Da, ati citit bine, fabrica de legume, o intindere de aproape 100 de hectare unde cresc milioane de fire de rosii si alte chestii. Trebuie sa recunoastem ca nu e lesne sa ai in grije 100 de hectare de pamant. Scuze, nu de pamant, ci de apa, pentru ca rosiile de acolo nu cresc in pamant ca cdle din gradinile noastre, ci in apa. Cultura hidroponica, mestesugita, ce mai. Si vor sa dubleze suprafata.

Care e avantajul?

– rosiile cresc de 4 ori mai repede;
– mai putine pesticide;
– pot fi obtinute in orice perioada a anului.

Va place, nu? Cica mai putine pesticide. Dar din ce or creste rosiile alea, ca doar nu numai din apa? Toarna englezu’ chimicale cu vadra si dupa aia ne invarte sub nas certificatul de productie organica, ca el baga orice in afara pesticide. Ale noastre crescute cu balegar de vaca nu sunt bune din cauza de motiv ca le stropim cu piatra vanata. Si cand s-or face la englezi camioanele cu platagele, unde le vor duce? In Romania, binenteles, ca noi n-avem voie sa producem din lipsa de tehnologie si pricepere si trebuie sa cumparam apa lor la greu.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.