Pregatiti seminte de rosii, castraveti si ce mai aveti nevoie

Sa stiti de la mine ca daca au trecut sarbatorile, vrem sau nu, primavara se apropie cu pasi mari. Asa ca este inevitabil sa nu incepem sa ne gandim la ce avem de facut, ca sa nu ne trezin total nepregatiti.

O prima grija trebuie acordata pentru seminte. In fond semintele sunt esenta vietii si de la ele pornim in fiecare an. Este normal sa le acordam o atentie deosebita.
seminte de rosii
Cred ca fiecare dintre noi stie deja ce va planta in noul sezon. Poate ca nu in detaliu, dar in proportie de 70 – 80% lucrurile sunt cam stabilite. Daca stim ce vom pune in brazda, atunci trebuie sa ne procuram semintele necesare. Cel mai bine ar fi sa ni le pregatim singuri prelevand seminte din propriile noastre recolte. Nu trebuie sa facem asta in fiecare an, decat daca avem in gradina soiuri noi. Altfel, cu cateva exceptii, semintele sunt valabile mai multi ani.

Un caz particular il reprezinta ceapa si usturoiul. Aici musai avem nevoie de material nou in fiecare an. In celelalte cazuri, lucrurile sunt un pic mai lejere.

Inainte insa de a va spune care este perioada de valabilitate pentru unele seminte mai importante, trebuie sa stiti ca aceasta depinde foarte mult de conditiile de pastrare. De exemplu, semintele care stau intr-o ambianta umeda se compromit in cateva zile. Recomandarea generala este ca semintele sa fie pastrate si depozitate intr-un loc uscat, intunecat si racoros (temperatura recomandata fiind intre 15-19 grade Celsius si cat mai constanta posibil). Cu ambianta uscata am vazut cum sta treaba. Cat priveste ‘loc intunecat’, nu trebuie sa ne gandim neaparat la o incapere aflata in bezna, ci trebuie sa ne asiguram ca semintele sunt depozitate in recipiente/plicuri prin care nu patrunde lumina. Pe scurt, lucrurile sunt simple: ca niste seminte de rosii sa germineze, au nevoie de caldura, apa si mai apoi de lumina. Daca ne ingrijim ca aceste conditii sa nu fie favorabile, semintele noastre vor fi pastrate in siguranta.

Si acum, la final de discutie, sa va dau informatia promisa privind longevitatea semintelor, cu precizarea ca semintele se pastreaza mai mult timp cu cat conditiile de depozitare sunt mai bine.

1. Seminte de rosii: 5 ani, chiar 10 in conditii optime;
2. Seminte de castraveti, pepeni: la fel 5 – 10 ani;
3. Seminte de dovlecel: 3-5 ani;
4. Seminte de fasole, mazare, morcovi, telina, salata, spanac, ardei, vinete, porumb: 2 – 3 ani;
5. Seminte de praz, ridichi, marar, patrunjel, leustean: 2 ani
semint de rosii
Stiind cele de mai sus, de cate ori aveti in mana un pachet cu seminte, va puteti da seama daca il puteti cumpara si cat timp il puteti folosi daca il veti pastra cu grija.

Ca sa fiti siguri se recomanda sa faceti teste de germinatie. Adica luati 10 seminte din soiul care va intereseaza, si puneti-le pe un servetel umed, undeva la caldura si semi-intuneric. Urmariti zilnic si mai umeziti servetelul daca se usuca. In cateva zile va veti lamuri: daca au germinat 7 seminte, atunci rata de germinatie este 70%. Procedand astfel veti vedea daca semintele mai sunt bune si, deasemenea, veti stii cate seminte trebuie sa puneti ca sa obtineti numarul de plante dorit. Adica, in cazul ratei de 70% la seminte de rosii, ca sa obtineti 50 de rasaduri, trebuie sa puneti 71 de seminte (un pic mai multe ca sa fiti siguri)

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.