Yellow Brandywine, cremoasa din Ohio

Yellow Brandywine este varianta galbena a faimoaselor tomate brandywine, aparuta prin 1996 in Ohio. Unii o recomanda ca fiind alegerea perfecta, considerand ca este cea mai gustoasa tomata (ma feresc sa scriu rosie) a familiei.

Are o maturitate intre 82 si 90 de zile si produce o tufa bogata cu frunze ca de cartof, cu o inaltime de 1,20-1,50m. Nedeterminate. Productivitate bunicica. Fructele sunt galbene, aplatizate, cu umeri incretiti, dar cu forme mai regulate decat clasica Brandywine, si pot ajunge spre 4-500 de grame (mai ales daca nu sunt pastrate prea multe la o tulpina). Sunt moi, zemoase, dulci (dar nu prea mult), chiar usor cremoase. Meritau poate un nume care sa reflecteze aceasta calitate, cum ar fi ‘Cremoasa’ sau ‘Untoasa’, dar probabil ca cel care le-a botezat, pe numele lui Gary Platfoot, s-a gandit ca este mai bine sa le asigure celebritatea legandu-le de o famile renumita.

Mie mi-a placut gustul lor in salata, iar in supa au dat o culoare galbena incantatoare. Americanii le feliaza si le folosesc la sandwich-uri, dar eu, ignorant in cele mai multe obiceiuri americane, prefer sa le tai in bucati pe-o farfurie si sa le asortez romaneste cu o branza taraneasca si un ardei iute. Face toti banii.

This entry was posted in Soiuri de rosii and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.