Indiana Red

Istoria acestei rosii incepe in primavara anului 2007 in Bethelridge, Kentucky. Acolo, Mr Horace “Big Red” Boynton Jr. a cumparat de la un magazin 4 rasaduri care purtau eticheta ‘Indiana red’. Oricat de mult s-a straduit domnia sa, nu a putut sa afle nimic despre acest soi de tomate. Nimeni nu mai auzise de el, nici macar cel care il avea de vanzare.
seminte de rosii
Domnul Horace Boynton Jr. nu a dezarmat insa, ci a ingrijit cu dragoste si pasiune acele plantute, obtinand in final o rasplata bine meritata, o rosie deosebita. Asa se fac marile descoperiri, este nevoie de pasiune si interes (in cazul acesta Horace), dar mai ales de o intamplare fericita, pentru ca daca cele patru plantute incapeau pe mana altcuiva, ramaneau niste biete anonime.

Indiana Red, este o rosie cu crestere nedeterminata si maturitate medie de sezon. Cand devine matur (copt, adica0 fructul este de culoare rosie, in forma de inima, de gabarit mare. Miezul este specific inimilor de bou, bine conturat, ferm, dens, cu un gust echilibrat intre dulce si acru. Are foarte putine seminte, motiv pentru care este socotita o rosie rara, deoarece este greu si migalos sa aduni seminte de rosii din acest soi. Plus ca trebuiesc sacrificate o multime de fructe.
seminte de rosii
Acest soi dezvolta o tufa vigurasa si compacta care are nevoie de sprijin solid. Frunza este normala, inaltimea in jurul a 1,5m. Rezistenta la boli normala. Spre deosebire de celelalte ‘inimi’ don gradina mea, acest soi nu a avut acel aspect permanent si caracteristic de ‘ofilire’.

Productivitate medie. O rosie buna pentru pasta si suc, dar excelenta si pentru consumul in stare proaspata

2 Raspunsuri la Indiana Red

  1. Pingback: M-am intors fara seminte de rosii | Rosii din Gradina

  2. Pingback: Niste indience ude pentru seminte | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.