Dimineata pe racoare

Azi-noapte a plouat bine. S-a racit si vremea bine de tot. Mai ieri umblam plin de transpiratie, iar in dimineata asta am luat o vesta pe mine, ca strangea un pic pe sub manecute.

Am facut o mica inspectie in gradina. Am indreptat niste araci care erau la pamant. In rest am evitat sa intru ‘pe ogor’ pentru ca terenul era moale de tot. Cred ca nici maine nu se poate face ceva, iar poimaine scrie ca ploua iar.

Din lista de seminte de rosii pe anul acesta va prezint o rosie romaneasca, dar cu un nume germano-englez: Giant of Siebenburgen
seminte de rosii
Siebenburgen este o veche denumire nemteasca a unei zone din sudul Transilvaniei care se intindea din Tara Hategului pana in Tara Barsei, adica tocmai zona in care traia o populatie etnica germana. Siebenburgen inseamna 7 cetati, 7 orase care erau simbolul acelei regiuni. Probabil ca este vorba despre Brasov, Sibiu, Medias, Alba si inca altele 3 la care nu ma duce mintea acum.

Asa cum va spuneam, rosia aceasta era foarte obisnuita in gradinile nemtilor, nemti care au luat-o cu ei in Germania atunci cand s-a plecat masiv dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Desi a emigrat in Vestul Europei, a ramas tot o rosie romaneasca, e drept foarte rara. Si asta mai ales din cauza ca are foarte putine seminte. In rest, aflati ca are un gust extraordinar (unii chiar sustin ca are un usor parfum de lamaie) fapt care o recomanda pentru consum in stare cruda. Este o rosie mare, existand exemplare de peste 1kg. I-am putea spune fara sa gresim si Mari de Transilvania

This entry was posted in Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Dimineata pe racoare

  1. Cristina says:

    Cele 7 cetăţi (scaune) care stau la baza Ardealului (Siebenbürgen – denumirea germană alături de Transsilvanien) sunt: Sibiu, Braşov, Bistriţa, Sebeş, Orăştie, Cluj-Napoca şi Sighişoara :).

    • Valerian says:

      Multumesc pentru precizare. Cine stie, stie, nu-si da cu parerea ca mine. Ma surprinde sa aflu ca Mediasul nu e pe lista, dar or avea nemtii motivele lor.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.