Sezon prelungit la rosii

La mine in gradina bruma aproape ca a incheiat sezonul ‘outdoor’ la rosii. Au mai ramas doua randuri pe care le-am acoperit temporar cu o flolie de plastic. In dimineata asta s-a aratat a fi doar un grad, dar de maine temperaturile mai cresc, asa ca folia ar putea fi ridicata. Dar stau cu geana pusa pe prognoza meteo si se pare ca in weekend-ul viitor trebuie sa pun folia la loc. Cine face si desface …

In afara de solutia triviala pe care am aplicat-o eu, ar mai fi niste smecherii …

1. Un solar prelungeste sezonul la rosii cu minim doua luni. O luna primavara, ca poti pune rasadurile mai devreme, o luna toamna ca te fereste de bruma lui octombrie. Daca aveti gradina langa casa in care locuiti permanent, e mare pacat sa nu va faceti un solar. Daca sunteti navetist ca mine, aveti o scuza, dar un pacat tot este. Ganditi-va numai la faptul ca puteti avea toata iarna ceapa verde si patrunjel
seminte de rosii
2. Luati exemplu de la italeni si faceti un ‘piennolo’. Asa numesc ei modul lor specific de a pastra rosiile proaspete mai multe luni. E drept ca metoda este folosita mai mult in sudul Italiei, unde chiar si iarne temperaturile nu se apropie de zero grade. Ei atarna legaturile cu pricina sub un acoperis, ca sa nu le ploua. Folosesc rosii din soiul Principe Borgese – seminte se gasesc pe toate drumurile – care sunt mai seci si se preteaza la acest mod de pastrare. Folosind smecheria asta, italienii din sud au rosii pana in februarie, dar cred ca si la noi intr-un beci aerisit ar sta macar pana la Craciun.

3. Inveliti gogonelele verzi in hartie de ziar si pastrati-le asa cateva zile, poate o saptamana. Se vor coace, e drept nu ca la soare, dar va veti bucura de alegerea facuta. E bine ca langa rosiile astfel invelite sa puneti cateva mere sau alte fructe coapte. Se zice ca etilena degajata de ele va grabi coacerea.

4. Mutati-va in Australia, Africa de Sud sau alta tara de la antipozi. Acolo sezonul la rosii abia incepe, o luati de la seminte. Aud ca mai nou, e cautata Noua Zeelanda.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Sezon prelungit la rosii

  1. nelucraciun says:

    Un solar e foarte bun daca ai cum sa te ocupi de el continuu. Adica dupa vreme. Adica sa inchizi sau sa deschizi usa si ferestrele, sa ridici folia sau sa o cobori atunci cand trebuie. Asta inseamna sa nu prea lipsesti din preajma lui. Eu am un micro-solar, 6,25mp, din policarbonat stratificat, structura din aluminiu si, in primul an, mi-a creat numeroase probleme:
    http://nelucraciun.wordpress.com/2013/03/03/in-week-end-am-montat-solarul/
    Consolidarea sa mi-a dat mult de lucru, insa de atunci, in fata vanturilor obisnuite din vara, nu am mai avut probleme.
    Cea mai mare utilitate a sa a fost la productia rasadurilor. Pana in aprilie, cand am cam rezolvat problemele cu solarul, m-am tot chinuit cu rasadurile, acasa si la serviciu, am obtinut niste monstri lungi si subtiri. Si-au mai revenit dupa ce i-am mutat in solar.
    Relativ tarziu am primit niste seminte, 5 soiuri, de tomate traditionale, de la Ecoruralis. Le-am semanat in pahare de cafea reciclate, iar paharele le-am pus in ladite de plastic de unica folosinta, reciclate de asemenea. Laditelor le-am dublat fundul cu folie groasa si dubla din polietilena, pentru a preintampina orice scurgere de apa. Am construit un turn de ladite si le-am tinut in casa, nu chiar in intuneric, dar nici la lumina, la ceva peste 20 de grade, cateva zile pana au rasarit. Apoi le-am scos in solar, unde le-am ingrijit cum am putut. Au iesit niste rasaduri pe cinste, totul a durat o luna: de prin 8 aprilie, cand am semanat, pana prin 8 mai, cand am plantat.
    Am plantat rosii si in solar. S-au dezvoltat nebunele, extraordinar, fata de cele din gradina. Dar cand a fost sa fructifice, au cam ramas sterpe. Asta din cauza ca dimineata plecam la serviciu si reveneam spre seara, lipsind exact in intervalul cand trebuia intervenit cu reglarea temperaturii. Cred ca am avut si 50 grade inauntru. Verdele s-a dezvoltat, ca avea umezeala, dar nu prea faceau flori, iar daca le faceau se scuturau rapid. Rosiile nu “lucreaza” peste 35 de grade. De la o vreme, in vara, am lasat permanent deschise usa si fereastra, apoi am si demontat, pe peretele paralel cu usa, un panou. Au fructificat, dar le cam lasasem de izbeliste si aveam inauntru o jungla verde: tomate, physalis peruvian, solanum laetum, castraveti traditionali, castraveti amari, castraveti kivano. Mi-am luat inima in dinti, am taiat in stanga si in dreapta, am randuit cat de cat rosiile si castravetii, apoi am remontat panoul lipsa, am inchis usa si fereastra. Plantele au trecut cu bine de bruma, vezi si aici:
    http://nelucraciun.wordpress.com/2013/10/04/nota-de-gradina1-prima-bruma/
    Azi dimineata erau, la ora 8, 3 grade afara si 4 in solar. Pericolul mare este dimineata, pentru temperaturi scazute si dupa orele pranzului pentru temperaturi prea mari. Ieri, cand afara au fost 12 grade, in solar, cu usa inchisa, au fost 32. Dupa ce am deschis usa au fost 28. Cand s-a mai incalzit afara, cred ca pana la 14-15 grade, au fost 32 cu usa deschisa. Seara, cand am ajuns sa inchid usa, au fost 12 grade.
    Pe la noi vremea nu se anunta de loc rea saptamana viitoare. Ba mi mult, prognoza pe 45 zile a americanilor nu indica temperaturi minime sub zero grade.
    Oricum, eu am demarat lucrarile pentru gradina de iarna. Cam tarziu, pentru ca se apropie ziua Persephonei!

    • Valerian says:

      Multumesc mult, Nelu Craciun, pentru comentariul tau. Acuma stiu de ce n-are rost sa-mi fac un solar atata vreme cat sunt un navetist. Din argumentele tale inteleg ca solarul necesita o atentie speciala si daca nu esti acolo aproape in permanenta ca sa poti raspunde prompt si eficient la orice problema se iveste, munca poate fi in zadar. Ar fi o solutie sa ma mut la tzara. Ca sa fiu sincer, pentru mine argumentele tale sunt suficiente ca sa ma determine sa fac asta si chiar mi-ar placea. Mai ramane problema celorlalti din familie, in special cu Coana Mare, pentru ca restul au o viata a lor, pe care solarul cu pricina n-o afecteaza in nici un fel. Coana Mare insa, se lasa greu, greu de tot. Ea are dreptatea ei, solarul are dreptatea lui, pentru mine e greu sa fiu aproape de fiecare. Vorba englezului, ramane in stand by, adica asa cum s-a stabilit.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.