Daca ar fi sa va vorbesc despre ce trebuie facut acum in gradina, atunci cu siguranta as alege sa va spun ca este tocmai timpul potrivit sa puneti usturoiul. Oamenii din satul in care am eu gradina obisnuiesc sa tina calendarul strans legat de activitatile gospodaresti. Astfel, pentru ca suntem in plin octombrie, ei spun ca usturoiul se pune de Sf Paraschieva, iar varza se baga in putina la Sf Dumitru.
Acuma sa nu ma intelegeti gresit. Nu trebuie sa dati navala si sa intoarceti lucrurile cu susul in jos. Nu e cazul de graba mare, din cate am citit si facut eu, conditiile favorabile pentru a pune seminte de usturoi se pastreaza pana pe la sfarsitul primei saptamani din noiembrie. Cel putin in zona mea.
Ca sa fiu sincer, si eu ma gandesc sa-l pun saptamana viitoare. Pana atunci, sper sa-l gasesc pe mosul de la care iau in fiecare toamna doua funii de usturoi pentru seminte. Astazi, fiindca ploua, dau prin piata si cred ca am sa-l gasesc. Cu siguranta ca si el stie ca a inceput sezonul la usturoi.
Am cautat si pe internet, ca tot e moda sa stai acasa si sa-ti bata curierul la usa cu tot felul de chestii. Si vorba ceea, cand omu’ n-are de lucru, isi face. Asa am ajuns sa descopar un fermier de peste ocean care vinde mai multe soiuri de usturoi, printre care unul romanesc pe care-l recomanda foarte mult. Zice el ca daca ar fi obligat sa cultive doar un singur soi de usturoi, atunci cu siguranta ca cel romanesc al fi alesul. Usturoiul din poza, caci despre el este vorba, produce capatani robuste, cu numai 4-5 catei. Si mai zice el ca n-are rost sa cureti 10 catei, cand poti curata numai 4-5. Vedeti? A dat lenea si peste americani!
Si pentru ca veni vorba, eu recunosc cu mana pe inima, ca nu aveam habar de soiul acesta. Cel putin eu nu l-am pus in pamant niciodata si nici nu-mi aduc aminte sa fi avut prea des in mana capatani de usturoi cu numai 4-5 catei sau daca am avut, am crezut ca este o intamplare nefericita. Zice fermierul cu pricina ca bulbii (capatanile) ar avea reflexe rosiatice. Si ca este foarte rezistent la boli. Are cineva?
Buna,
Poti te rog sa imi spui numele fermierului/firma lui sau tipul de usturoi? sunt foarte interesat de usturoi de calitate.
Multumesc
Victor
O sa primesti informatiile necesare pe email. Daca te hotarasti sa faci o comanda spune-mi si mie, poate ca impartim costurile.
Buna,
Si eu sunt interesat de usturoi de calitate romanesc!
Multumesc!
Gabriel
Din pacate, nu am
Este cam tirziu acum (in Februarie) sa plantezi usturoi dar eu plantez in fiecare an o larga selectie de usturoi asemanator cu cel din imagine; Spanish Roja, Metachi, Chesnok, German XHardy, Thai, Korean Red, etc. Am doua categorii: Soft Neck si Hard Neck. Cel cu Gitul Tare este gustos, urias dar nu poti sa-l pastrezi bine, in Martie incolteste sau putrezeste. Cel cu Gitul Moale este bun de impletit si se pastreaza bine si deasemenea este minunat. Ce ai tu in imagine apare sa fie hard neck (gitul tare). Bineinteles ca differentele sint mult mai substantiale de cit cea ce ti-am explicat eu! Daca vrei sa discutam usturoi… as fi bucuros sa discut cu tine.
Nu ma pricep la usturoi. Am scris aici despre usturoiul romanesc doar pentru ca mi s-a parut curios ca noi ignoram ceea ce peste mari si tari altii apreciaza si chiar fac bani din asta.
Intradevar, usturoiul este apreciat in diferite culturi in lume iar continentul European nu este strain de aceasta planta minunata. Daca plantezi acelasi usturoi in Romania in Baragan si plantezi alt catel intr-alt colt in lume… usturoiul o sa fie diferit dupa o perioada. Asa zisul usturoi Romanesc pe care eu il cresc pe Coasta Pacificului, stopita de ploile torentiale si lipsita de elementele care exista in pamintul Romanesc, este diferit de cel din Romania.
Din punct de vedere comercial, cei care cultiva usturoiul in Romania ar trebui sa nu uite de calitatile anti-vampirice ale usturoiului… glumesc dar exista un simbure de adevar in asta (pardon, “catel” de adevar).
Ce spui tu cred ca este valabil pentru orice planta, nu numai pentru usturoi. Solul si clima au o influenta determinanta, si ai dreptate cand spui ca un catel de usturoi plantat in Baragan va da un fruct diferit de unul plantat in alta parte. Tocmai din cauza asta soiurile heirloom sunt apreciate si cautate