Era odata unu’ Topor. Nu Ghita, cel care iubea si adora in rime, ci unul batran si meteorolog. Una din doua: omul asta avea fie o mare stiinta de carte ori un reumatism foarte dezvoltat. Cert este ca pe vremea lui prognoza meteo era mult mai precisa ca acum si nu stiu de ce, emisiunea pe care o prezenta el la radio se numea ‘Timpul Probabil’. Probabil ca se anticipau incertitudinile de astazi.
Ieri, sambata fiind, mi-am luat o zi de odihna. Saptamana ce a trecut m-am cam invartit pe langa cazan, ca am avut si prunele restanta. Dar a iesit o treaba buna. Am reusit sa sparg alcoolmetrul, dar palinca rezultata se simte la limba a fi cam de 55 grade. Stiu ca standardul este 50, dar mai greseste omul.
Aseara, dupa ce am pus la uscat ultimele seminte de rosii, m-am uitat pe internet si am vazut 23 de grade in zona mea. Cald si frumos, ce treaba buna, mi-am zis, ia sa dau eu maine o fuga sa iau niste dovleci spagetti care tocmai trebuie sa se fi copt bine dupa ultima bruma. Si vinul trebuie supraveghiat indeaproape pentru ca inca nu s-a oprit din fiert. Si s-o mai gasi cate ceva de facut.
Deci, ma scol eu dis-de-morning ca englezu’ si ma gandesc cum sa ma imbrac. Mai gros? Mai subtire? Cand colo, ce sa vezi pe fereastra? Trebuia sa ma imbrac in umbrela. Halal prognoza. Unde sa te mai duci pe ploaie? Mai mare riscul si oboseala. E drept ca daca ma prnde vreo raceala am medicamentul in frigider, dar decat obosit si bolnav, mai bine odihnit si sanatos. Si ca sa fii sanatos, musai trebuie tratament preventiv.
Da’ mister Spaghetti n-a murit de la bruma?, La mine, la tara, cu exceptia catorva dovleci cu seminte, cica, fara coaja, pe care i-am adunat ieri, au inghetat nu numai vrejurile ci si ludaile!
Uite, sa stii ca cel din poza a fost recoltat cand lucram la cazan si procesat ulterior, deci dupa ce a cazut bruma. Probabil ca in acea perioada nu au scazut temperaturile prea mult, nu stiu, ca n-am fost sa vad. Vecinii spun doar ca au fost doua dimineti cu bruma groasa. Ceva bruma a fost si lunea trecuta cand am inceput eu lucrarile, dar pe la 7 dimineata erau 5-6 grade. In orice caz, nu am avut stricaciuni printre dovleci sau nu am fost eu prea atent. Incerc sa ajung maine pe la gradina. Azi am probleme cu calculatorul care imi pica din 10 in 10 minute si mai astept si un frigotehnist care se uita la un Bosch ca la a opta minune a lumii.
Apropos de dovleci, am mai discutat noi aici despre hibridizarea dovlecilor, m-am mai documentat si am aflat ca sunt 5 specii (nu soiuri!!!) principale in genul ludailor, care nu hibridizeaza intre ele. De exemplu placintarul – asa numitul dovleac turcesc, dovleacul comun si placintarul Butternut nu hibridizeaza, facand parte din specii diferite! In schimb dovleacul comun, dovlecelul, dovleacul cu seminte fara coaja, Zuchinni, etc., sunt soiuri in cadrul aceleiasi specii si hibridizeaza intre ei.
Am pregatit un articolas despre acest subiect. Urmeaza sa-l public.
Observatie interesanta si de luat in considerartie pentru viitor
Dintr-o carte de meteorologie aparuta in 1957:
“Sunt de atunci vreo treizeci de ani. Copil de scoala, drumetind prin munti cu ranita-n spinare, poposesc la o cabana.
Bucuros ca adapostul imi este asigurat dau roata cladirii. In dreapta intrarii vad o scandura vopsita in negru, cu gradatii ca de termometru.
In partea de sus, in mijlocul scandurii, de un cui, atarna o sfoara. Mai jos un text: ‘cand sfoara este uscata si nu se misca, atunci sa stii, drumetule, ca-i cer senin, vremea-i frumoasa; cand sfoara se misca si-i umeda, ii ploaie si vant; cand se misca cu scandura cu tot este furtuna, iar daca dispare complet atunci este uragan’.
Privesc cu admiratie la acest ingenios ‘barometru’ pus la indemana celor ce se-ncumetau s-o porneasca la drum si socot ca tot mai pretioasa este parerea sateanului care ma facea atent ca vremea se schimba daca scroafa umbla cu paiu-n gura…”
Daca e sa ne luam dupa precizia prognozelor meteo, se pare ca tehnologia nu a evoluat prea mult…