Seminte de rosii sau rasaduri de rosii? Cum e mai bine?

Asta ar fi o intrebare pertinenta in cazul in care te gandesti la noul sezon. Adica, de unde ar fi mai bine sa pornesti: de la seminte de rosii sau de la rasaduri?

Tehnologic vorbind, rosiile permit ambele variante. Daca pentru mazare, fasole, morcovi si alte radacinoase se porneste de la seminte, in cazul rosiilor putem alege. Dar cum este mai bine? Sigur ca cel mai bine este asa cum ne convine, dar nu strica un pic de filozofie facuta acum la gura sobei.

Deci, sa o luam pas cu pas.

Din punct de vedere al costurilor, se pare ca ar fi mai avantajoase semintele, in sensul ca 10-12 rasaduri costa mai mult decat 100 de seminte de rosii din care putem obtine un minim de 80 de plante. Dar, problema este cu dus si cu intors. Pentru a aduce semintele la stadiul de rasaduri, este nevoie de oarece investitii si tragand o linie la final, nu se stie care este rezultatul.

Din punct de vedere al puritatii soiurilor, este clar ca atunci cand cumperi seminte de rosii in 99% din cazuri stii ce ai luat. Si la rasaduri poti avea o siguranta daca negustorul este de cuvant. Dar nu train intr-o lume perfecta. Nu dezvolt mai mult, sunt sigur ca intelegeti ce vreau sa spun.

Am lasat la urma lucrul cel mai important, cel putin pentru mine care folosesc seminte de rosii din productie proprie. Daca in fiecare vara alegem cele mai frumoase rosii din care oprim seminte pentru noul sezon, aceasta selectie ne va conduce in cativa ani catre un soi perfect adaptat atat conditiilor din gradina proprie, cat si gusturilor noastre. Nu va fi un soi fundamental deosebit de cel standard, ci doar mai bine adaptat la conditiile de mediu si preferintele pe care le avem. Si asta mi se pare extraordinar, mai mult decat destul pentru a fi motivat ca sa folosesc seminte de rosii.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.