In solarii neincalzite rasadurile de rosii pot fi puse in jurul datei de 15 martie. Tinand cont ca este nevoie cam de doua luni pentru obtinerea unor rasaduri bune, daca dam timpul inapoi aflam ca tocmai este vremea sa plantam seminte de rosii. Pai, ce credeati? Gata cu trancaneala la gura sobei, la treaba ca acus’ vine primavara.
Deci, aveti nevoie de seminte de rosii, substratul de cultura (turba, compost sau amestecuri de sol preferate de dvs), recipiente (cutii 7×7, tavite alveolare, pahare de plastic, etc)
Pregatire.
1. Daca folositi recipientele de anul trecut este bine sa le dezinfectati. Folositi un amestec de 4 parti de apa si o parte de inalbitor de rufe pe baza de clor (atentie, puneti intai apa si apoi inalbitorul, nu invers) si spalati fiecare recipient in parte. Poate ca ar trebui sa folositi manusi. Dupa dezinfectare se spala cu apa si se lasa la uscat cu gura in jos. Daca folositi recipiente noi, asigurati-va ca au o gaura de scurgere.
2. Aduceti cu o zi inainte substratul in incinta in care veti lucra, pentru a nu fi inghetat sau prea rece. Controlati daca este umed. Nu trebuie sa fie ud, doar cat sa se simta jilav la mana.
3. Pregatiti semintele. Eu le tin 6 ore in congelator, 6 ore in frigider, 6 ore in temperatura mediului de lucru, 6 ore in apa pentru hidratare. Tratamentul acesta le caleste si le face sa germineze mai bine. Sunt pareri ca perioadele ar trebui sa fie mai lungi de 6 ore, unii chiar recomanda 24 de ore. Eu sunt multumit cum fac eu, plus ca termin treaba in 24 de ore. Altfel as intinde-o pe mai multe zile si nu s-ar obtine rezultate mult imbunatatite.
Insamantare.
1. Umpleti recipientele cu substrat. Nu trebuie sa fie prea afanat, dar nici batatorit in dusmanie. Nici nu umpleti pana in buza, mai lasati 1 – 1,5cm liberi.
2. Puneti in fiecare recipient un numar de seminte cu care sunteti obisnuit. Eu folosesc cutii 7×7 si pun in fiecare cate 4. Le pun cat mai rasfirate. Cu un bat de chibrit le imping un pic in substrat. Nu le ingrop de tot, le las sa se mai vada.
3. Acoperiti semintele cu un strat de pamant. Eu pun substrat pana in buza si apoi tasez usor.
4. Daca aveti seminte din mai multe soiuri, atunci lucrati pe rand cu fiecare si cand terminati puneti etichete ca sa stiti ce aveti in fiecare cutie (recipient).
5. Asezati recipientele intr-un loc ferit de curenti de aer si cu o temperatura de 18-21C
6. Udati fiecare recipient, dar nu excesiv, cel mai bine prin pulverizare.
7. Pana la germinare (3-6) zile semintele n-au nevoie de lumina, asa ca e bine sa acoperim recipientele cu o foaie de ziar.
8. Controlati zilnic, dupa 3 zile chiar de 2-3 ori pe zi. Daca este nevoie udati usor (pulverizare). Cand incep sa scoata capul, indepartati ziarul si asezati recipientele la un loc cu lumina buna.
Despre cum le veti ingriji in continuare, o sa mai vorbim. Asa ca stati pe-aproape.