Seminte de rosii italiene, dar americane

Vreau sa ma tin de promisiune si sa va mai spun cate ceva despre gradina mea de la tara. Nu mi-am terminat toate treburile pe care le aveam in ‘to do list’, dar ma grabesc sa fiu matinal si mai harnic astazi, iar spre seara sa o tulesc la rosiile mele. Am asa, un sentiment ca voi avea cateva cateva surprize placute acolo. Asa sa fie!
seminte de rosii
Pana una alta, va prezint o rosie cu un nume ciudat: Goldman Italian American. Dar daca ne interesam putin despre istoria ei, aflam ca o doamna (Amy Goldman) a cumparat dintr-un magazin niste rosii in timpul unei calatorii pe care o facea in Italia. Uite asa ati aflat doua nume. Pentru ca i-a placut gustul lor, a dus niste seminte de rosii in America, acolo unde locuia. Iacata si de unde vine al treilea nume. Familia Goldman, negustori fiind, au cultivat soiul cu pricina si l-au distribuit prin magazinul lor pe care il aveau in Brooklin. Si, ca intr-un banc vechi de acum 50-60 de ani in care un american concepea o masina, neamtul o executa, iar romanul ii punea eticheta, asa a aparul numele Goldman Italian American. Numai ca in acest caz americanul cu simt de negustor a fost cel care a stiut sa se aleaga cu gloria. Acum lucrurile sunt clare pentru toata lumea. Cred ca daca tin cont ca am crescut-o in gradina mea de la tara si am cules-o tot de acolo, mai pot adauga un nume, asa ca sa ma dau si eu mare.

Eu am si gustat-o. O rosie in forma de para (cam turtita, cam incretita) dulce, dar si acrisoara un pic, un pic. Pare a fi buna pentru conserve.

Gata, m-am tinut de cuvant, acum plec la treaba. Tinem legatura.

This entry was posted in Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.